Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2014 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
Abstract
Głównym celem artykułu jest analiza wyników produkcyjnych i ekonomicznych
buraków cukrowych oraz mleka krowiego i żywca wołowego
w 2014 roku w gospodarstwach o różnej skali produkcji tych produktów. Badania
przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, które mają większe
możliwości rozwoju. Na wyniki badanych produktów wpływ miał potencjał
produkcyjny gospodarstw, czyli zasoby ziemi, pracy i kapitału, ich jakość
oraz sposób wykorzystania, ale były także uzależnione od zewnętrznych
warunków funkcjonowania, np. pogodowych, rynkowych. Oddziaływania te
skutkowały różnym stopniem zmian w zakresie wolumenu produkcji, kosztów
jednostkowych oraz cen realizacji poszczególnych produktów.
Konsekwencją zróżnicowania w wydzielonych przedziałach skali produkcji, wyników produkcyjnych i cenowych oraz poniesionych kosztów było zróżnicowanie opłacalności produkcji, rozumianej jako różnica między wartością
produkcji a kosztami jej odpowiadającymi oraz jako iloraz wartości produkcji i kosztów ujęty procentowo. Badania wykazały, że korzyści wynikające ze
wzrostu skali produkcji są wyraźnie widoczne. Większy rozmiar produkcji pozwala na generowanie wyższych dochodów, a ponadto ze względu na wyższy
poziom specjalizacji i mechanizacji prowadzonych prac wiąże się ze znacznie
niższymi nakładami pracy. Skutkiem jest wyższa dochodowość pracy. W efekcie można oczekiwać pokrycia alternatywnego kosztu ziemi i kapitału.
Collections
- Artykuły / Articles [16126]
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.