Ekonomiczne i społeczne determinanty wydatków na żywność w Polsce
Streszczenie
Motywem przewodnim wyboru tematu pracy była chęć rozpoznania mechanizmu
wpływu dochodów na kształtowanie się poziomu i struktury wydatków
żywnościowych (uwzględniających także spożycie żywności w jednostkach gastronomicznych) gospodarstw domowych w okresie po wstąpieniu Polski do
Unii Europejskiej. Identyfikacja grup ludności cechujących się relatywnie wysoką
elastycznością dochodową wydatków żywnościowych (na żywność ogółem i na
wybrane artykuły żywnościowe) wydaje się mieć ważne znaczenie w kontekście
oceny potencjalnych możliwości wzrostu popytu na żywność w Polsce. O ile
proces rozwoju konsumpcji żywności w okresie przedakcesyjnym w Polsce jest
w literaturze przedmiotu rozpoznany, o tyle dla okresu obejmującego pierwsze lata
po akcesji do struktur unijnych nie ma w polskiej literaturze pracy, która w sposób
kompleksowy opisywałaby związek dochodów i wydatków żywność.
Kolekcje
- Książki / Books [2912]