Miejsce zamieszkania jako czynnik różnicujący postawy żywieniowe gimnazjalistów

Abstract
Postawy żywieniowe młodzieży kształtowane są od najmłodszych lat. Wpływają one nie tylko na rozwój dzieci i młodzieży, lecz mogą decydować także o stanie zdrowia w późniejszym wieku. Jednym z najczęściej występujących zaburzeń związanych z nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi jest otyłość, która warunkuje inne schorzenia (cukrzycę, wady postawy, choroby niedokrwienne, osteoporozę i wiele innych). Celem pracy była weryfikacja założenia zakładającego, że miejsce zamieszkania jest czynnikiem, który istotnie różnicuje postawy żywieniowe młodzieży szkół gimnazjalnych, w stosunku do naturalnej żywności, prawidłowego żywienia oraz postrzegania własnej sylwetki. Badanie przeprowadzono w grupie młodzieży gimnazjalnej liczącej 310 osób, w tym 190 uczniów z Gdyni (61,3%) i 120 uczniów z Ostrołęki (38,7%). Młodzież z obu miast wykazała się postawą neutralną wobec żywności naturalnej i wobec prawidłowego żywienia. Miejsce zamieszkania wpłynęło istotnie statystycznie na postawy szczegółowe wobec stwierdzeń dotyczących regularności posiłków, wartości odżywczej pieczywa białego i razowego oraz żywności wysoko przetworzonej (p<0,05). Wobec pozostałych stwierdzeń istotności nie wykazano. Obie grupy charakteryzowały się negatywną postawą wobec roli błonnika jako ważnego składnika w żywieniu. Miejsce zamieszkania różnicowało istotne statystycznie odpowiedzi uczniów, którzy uznali, że szczupła sylwetka świadczy o dobrym zdrowiu, a otyła jest nieestetyczna, ale nie jest szkodliwa dla zdrowia. Uczniowie z obu miast podobnie uszeregowali stwierdzenia dotyczące sylwetki ciała, nadając im te same rangi.
Description
Keywords
Citation