The Productivity and Quality of Semi-natural Grassland Sward, Depending on the Number of Cuts

Abstract
The aim of this study was to analyze the dynamics of the yield of mown but unfertilized meadows, in the southern part of Poland, in the period of 2011–2013. For this field research, there were established 4 experimental plots, which were cut respectively: once, twice, three and four times a year. Furthermore, dry matter yield, crude protein, crude fibre and the yield of the root mass were evaluated. That concerned both above ground dry matter yield and root dry mass, from the studied sites. However, at a probability level of p=0.011, there has been seen the effect of the number of cuts on the total yield of dry mass, depending on the year. Still, there were no significant differences between the mean contents of total protein (p=0.233) and crude fibre (p=0.252) during the study, whereas in the low probability test (p<0.001) significant differences between mean levels of these components depending on the number of cuts were showed.

Celem niniejszego badania była analiza dynamiki plonowania i jakości nienawożonej runi łąkowej w latach 2011–2013. W doświadczeniu polowym oceniano ruń 4 obiektów, którą koszono odpowiednio: raz, dwa, trzy i cztery razy w roku. Oceną objęto plonowanie, zawartość białka ogólnego, włókna surowego oraz ilość masy korzeniowej. W zależności od roku badań stwierdzono wpływ ilości wykonanych pokosów na sumaryczny plon suchej masy wyłącznie przy niskim poziomie prawdopodobieństwa testowego p=0.011. Natomiast nie stwierdzono istotnych różnic między średnimi zawartościami białka ogólnego (CP) oraz włókna surowego (CF) w latach badań. Także przy niskim poziomie prawdopodobieństwa testowego (p<0.001) obliczono istotne różnice między średnimi zawartościami tych składników w zależności od ilości wykonanych pokosów.
Description
Keywords
Citation
Luty, L., Musiał, K., Szewczyk, W., & Kołodziej, J. (2017). The Productivity and Quality of Semi-natural Grassland Sward, Depending on the Number of Cuts. Fragmenta Agronomica, 34(3), 44–57.
Belongs to collection