Effect of Puccinia Graminis ssp. Pers. Infection on the Macroelements’ Content in Selected Grass Species

Abstract
Badania przeprowadzono w latach 2002-2004 na terenie Stacji Hodowli Roślin w Skrzeszowicach pod Krakowem (220 m n.p.m.). W doświadczeniu założonym metodą losowanych bloków w czterech powtórzeniach, uwzględniono cztery gatunki traw Festuca pratensis odmiana Skawa, Festuca rubra odmiana Brudzyńska, Phleum pratense odmiana Skald oraz Poa pratensis odmiana Eska 46. Spośród badanych gatunków wydzielono rośliny zdrowe i porażone przez rdzę źdźbłową (Puccinia graminis), przy czym stopień porażenia w skali 9 stopniowej, wynosił odpowiednio: 5, 4, 6 i 2 stopnie. Niniejsza praca miała na celu określenie wpływu porażenia na zawartość makroelementów u wybranych gatunków traw. Rośliny zdrowe charakteryzowały się większą zawartością azotu ogólnego od 8% u Phleum pratense do 27% u Poa pratensis, fosforu od 13% (Phleum pratense) do 36% (Festuca pratensis, Poa pratensis) i potasu od 9% (Festuca rubra) do 70% (Poa pratensis) niż rośliny porażone. Gatunki zainfekowane były bardziej zasobne w wapń o 34-85%, magnez o 11-20% oraz w sód o 19-148%.

The investigations were conducted in the years 2002-2004 in the Floriculture Station in Skrzeszowice near Krakow (altitude of 220 m). In the experimental object designed by the split-splot method in four replicants, four grass species were taken into account i.e.: Festuca pratensis cultivar Skawa, Festuca rubra cultivar Brudzyńska, Phleum pratense cultivar Skald and Poa pratensis cultivar Eska 46. Among all examined species, uninfected and infected with stalk rust (Puccinia graminis) plants were selected. The level of infection determined in a 9-degree scale amounted to 5o, 4o, 6o and 2o, respectively. The aim of this work was to determine the infection influence on the macroelements’ content in selected grass species. Uninfected plants were characterised with the highest total protein content: from 8% for Phleum pratense to 27% for Poa pratensis, phosphorus: from 13% (Phleum pratense) to 36% (Festuca pratensis, Poa pratensis) and potasium: from 9% (Festuca rubra) to 70% (Poa pratensis) than infected plants. On the other hand, infected species were richer in calcium, magnesium and sodium by 34-48%, 11-20% and 19-148%, respectively.
Description
Keywords
Citation
Grzybieniec, B., & Radkowski, A. (2006). Effect of Puccinia graminis ssp. Pers. infection on the macroelements' content in selected grass species. Chemia i Inżynieria Ekologiczna, 13(1-2), 61-65.
Belongs to collection