GMO in the opinion of farmers
Streszczenie
The cultivation of genetically modified plants is controversial. In the Polish
society, the opponents of GMOs are strongly lobbying against it, claiming that
it is harmful, unnecessary and unethical. Experts in the field of biotechnology,
however, state that there is no reason for concern and that genetic modifications
provide undisputable benefits. The paper presents the opinions of 128 farmers
from the Świętokrzyskie and Opolskie Provinces on GMO crops and food,
which were compared with the assessments of experts in the field of biotechnology.
On average, the research results showed a negative attitude of the respondents
and a low level of knowledge about GMOs. Convinced of its harmfulness,
the farmers expressed little interest in the cultivation of genetically modified
crops, although being aware of the advantages of the modification (including resistance
to pathogens, lower costs, better quality features). The farmers younger
in age, better educated, and running larger farms showed greater openness
to GMO cultivation. Lack of adequate knowledge and even false perceptions
about GMOs in the small sample indicate the need for more extensive surveying
of the farming community in Poland, as well as the need for a substantive
discussion of the benefits and potential risks Uprawa roślin modyfikowanych genetycznie budzi wiele kontrowersji. W polskim
społeczeństwie zdecydowanie głośniej słychać przeciwników GMO głoszących,
że jest to szkodliwe, niepotrzebne oraz nieetyczne, niż ekspertów w dziedzinie
biotechnologii potwierdzających, że nie ma powodu do obaw, a modyfikacje
genetyczne służą osiąganiu niekwestionowanych korzyści. W artykule przedstawiono
opinie 128 rolników z województw świętokrzyskiego i opolskiego na temat
upraw i żywności GMO, które zostały porównane z ocenami ekspertów w dziedzinie
biotechnologii. Wyniki badań wskazały na negatywny, przeciętnie, stosunek
respondentów i niewielki poziom wiedzy o GMO. Rolnicy wyrazili małe zainteresowanie
uprawą roślin genetycznie modyfikowanych, przekonani o jej szkodliwości,
jakkolwiek zdając sobie sprawę z zalet modyfikacji (m.in. odporność na
patogeny, niższe koszty, lepsze cechy jakościowe). Większą otwartość na uprawy
GMO wykazali rolnicy młodsi wiekiem, lepiej wykształceni, prowadzący gospodarstwa
obszarowo większe. Brak odpowiedniej wiedzy wśród rolników, a nawet
fałszywe wyobrażenia na temat GMO wskazują na potrzebę szerzej zakrojonych
badań w społeczności rolników w Polsce, a także potrzebę rzeczowej dyskusji
o korzyściach i potencjalnych zagrożeniach.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]
Z tą pozycją powiązane są następujące pliki licencyjne: