Ocena wpływu rozwoju sektora spożywczego na kierunki modernizacji gospodarstw rolnych w poszczególnych regionach
Oglądaj/ Otwórz
Data
2007Autor
Michna, Waldemar
Chmielewska, Barbara
Mierosławska, Alicja
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Wpływ przemysłu zbożowo-młynarskiego i zbożowo-paszowego oraz perspektywy utworzenia przemysłu paliw odnawialnych na na rozwój gospodarstw rolnych w różnych regionach kraju. Integracja przemysłu owocowo-warzywnego z gospodarstwami sadowniczymi i produkcji warzyw. Model integracji cukrowni z gospodarstwami produkującymi buraki cukrowe. Zmiany w modelach rozwoju gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji mleka w krajach OECD, a w tym w UE i w Polsce. Spółdzielczość mleczarska w Polsce, jej strategia rozwoju i wdrażania w latach 1990-2006 na przykładzie rozwoju spółdzielni mleczarskiej oraz gospodarstw na Podlasiu. Rozwój przemysłu mięsnego w okresie transformacji ustrojowej i jego wpływ na kierunki modernizacji gospodarstw rolnych w różnych regionach kraju.
Kolekcje
- Książki / Books [2912]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.
Powiązane pozycje
Wyświetlanie pozycji powiązanych tytułem, autorstwem i tematem.
-
Polish food industry in 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby, handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2010-2015
Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Kopiński, Jerzy; Matyka, Mariusz; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)Celem pracy jest przedstawienie sytuacji ekonomiczno-finansowej oraz zmian, jakie zaszły w produkcji i strukturach branż przemysłu spożywczego zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia roślinnego w latach 2010-2015.