Tendencje zmian światowych cen żywności i ich implikacje dla globalnego rynku żywnościowego - rozważania na tle sześćdziesiątej siódmej Sesji Komitetu Towarowego FAO (CCP)

Abstract
Najwyższy od lat wzrost światowych cen żywności w latach 2006-2008, a następnie gwałtowny ich spadek, spowodował konieczność weryfikacji czynników regulujących kształtowanie się cen rolnych i żywnościowych. Powstały pytania o to, czy kryzys ten był zjawiskiem przejściowym i jednorazowym, czym współczesne mechanizmy regulujące rynki rolne różnią się od dotychczasowych. Jakie środki zaradcze może podjąć społeczność międzynarodowa dla zapobiegania tragicznym konsekwencjom podobnych kryzysów w przyszłości? W dyskusjach nad tymi zagadnieniami można wyróżnić kilka dominujących obszarów tematycznych, m.in.: środki polityk narodowych zastosowane w reakcji na kryzys, konkurencję energetycznych surowców rolnych o ziemię i ich wpływ na ceny rolne, wyniki rokowań rolnych WTO oraz próby minimalizowania zakłóceń w światowym handlu rolnym, jakie powoduje polityka wpierania krajowego rolnictwa. Kraje reprezentowane na forum ONZ-FAO mają różny punkt widzenia na te problemy.
Description
Keywords
Citation
Dybowski G., Kobuszyńska M.: Tendencje zmian światowych cen żywności i ich implikacje dla globalnego rynku żywnościowego - rozważania na tle sześćdziesiątej siódmej Sesji Komitetu Towarowego FAO (CCP). "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2009, nr 4, s. 90-98.
Belongs to collection