Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies
Abstract
W przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji
zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących
do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Badanie realizacji
poszczególnych funkcji zarządzania obrazuje aktualny ich zakres stosowania w tak specyficznych
przedsiębiorstwach, których misja obejmuje nie tylko osiąganie doskonałych wyników finansowych,
ale sprzyja zapewnieniu szeroko pojętego bezpieczeństwa żywnościowego. W artykule zbadano tezę,
że profesjonalizacja funkcji zarządzania jest dla przedsiębiorstw działaniem zmierzającym do wykorzystania
wszelkiego rodzaju pojawiających się możliwości i pożądanych tendencji oraz zapewniającym
przetrwanie i rozwój. Starano się także wykazać, że profesjonalizacja zarządzania jest dla przedsiębiorstw
rolno – spożywczych niezwykle istotnym zadaniem prowadzącym do koncentracji działań
wspierających ich efektywność. Abstract:
In the presented article the author reflects on the problems affecting the degree of professionalization
of management on the competitiveness of the agri – food enterprises belonging to the subindex
WIG – Food Stock Exchange in Warsaw. Examination of the various management functions reflects
the current scope of such specific companies, whose mission includes not only the excellent results
of the financial management, but helps to ensure broad-based food security. The author examines
the thesis that professionalization is the management function for business activity which aims to use
all kinds of opportunities and emerging trends in providing the desired survival and development.
There has also been shown that the professionalization of management is very important task for
food companies, leading to a concentration of activities in support of their effectiveness.
Collections
- Artykuły / Articles [16161]