Impact of Globalization on the Operation of Enterprises of WIG-Food Index
Streszczenie
Macroeconomic factors and micro-current operation is always limited and companies have had a
significant impact on their development. These conditions can be treated as a source of competitive
advantages in the food industry enterprises, the identification and consideration of the current
operations of the companies that belong to the WIG – Food Index. The present study demonstrated
that in building a comprehensive instrumentation for the management of companies should take into
account many aspects resulting from these factors. It was found that a wide range of instruments used
to raise the competitiveness of companies in the food industry helps their positioning in the huge EU
market and may diminish the negative influences of both a macro and micro economic levels. Czynniki o charakterze makroekonomicznym i mikroekonomicznym zawsze ograniczały
bieżące funkcjonowanie przedsiębiorstw i miały istotny wpływ na ich rozwój.
Uwarunkowania te można traktować jako źródła przewag konkurencyjnych w
przedsiębiorstwach branży spożywczej, których identyfikację i uwzględnianie w bieżącej
działalności stosują spółki należących do indeksu WIG – Spożywczy. W przeprowadzonych
badaniach dowiedziono, że przy budowaniu całościowego instrumentarium dla zarządzania
przedsiębiorstw należy uwzględnić wiele aspektów, które są wynikiem działania tych
czynników. Stwierdzono, że szeroki wachlarz instrumentów wykorzystywanych w celu
podniesienia konkurencyjności firm przemysłu spożywczego pomaga w ich pozycjonowaniu
na ogromnym rynku unijnym i może niwelować negatywne oddziaływanie czynników
zarówno o charakterze makro, jak i mikroekonomicznym.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16161]