Leki czy dieta? Wpływ zdrowego żywienia w profilaktyce wybranych jednostek chorobowych. Przegląd badań klinicznych (według EBM)
Date
2015Author
Wiciński, Michał
Ciemna, Katarzyna
Soroko, Agnieszka
Niedzwiecki, Piotr
Malinowski, Bartosz
Grześk, Elżbieta
Szadujkis-Szadurska, Katarzyna
Metadata
Show full item recordAbstract
Choroby układu krążenia oraz nowotwory stanowią obecnie najczęstszą przyczynę zgonów w Europie. Dane literaturowe wskazują, że chorobom tym, jak również cukrzycy typu 2, można przynajmniej po części zapobiec poprzez stosowanie odpowiedniej diety.
Celem pracy był przegląd badań klinicznych dotyczących roli diety i jej składników w prewencji wybranych chorób. Sporo uwagi poświęcono roli tłuszczów oraz ocenie skuteczności diety śródziemnomorskiej. Na podstawie danych literaturowych stwierdzono, że dieta śródziemnomorska wydaje się uniwersalnym postępowaniem pozwalającym na uniknięcie wielu chorób cywilizacyjnych.
Collections
- Artykuły / Articles [16165]