Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka
Streszczenie
Jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych są niewłaściwe nawyki żywieniowe. W ostatnich latach intensywnie rozwijają się badania nad składem i wartością odżywczą diety, które mają na celu ustalenie związków między żywieniem a występowaniem schorzeń. W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczącej zależności pomiędzy rodzajem spożywanych z żywnością kwasów tłuszczowych a ryzykiem wystąpienia schorzeń niezakaźnych. Stwierdzono, że szczególnie izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) sprzyjają rozwojowi choroby niedokrwiennej serca, powodując niepożądane zmiany profilu lipidowego krwi, dlatego należy dążyć do zmniejszenia ich zawartości w diecie poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów utwardzonych przez częściowe uwodornienie produktów wytworzonych z ich zastosowaniem. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, przyczyniają się do obniżenia ryzyka zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca i zawałów serca, dlatego zalecane jest spożywanie tłustych ryb morskich 1–2 razy w tygodniu.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16161]