Pomiar barwy produktów mleczarskich
Oglądaj/ Otwórz
Data
2016-02Autor
Chudy, Sylwia
Gierałtowska, Urszula
Krzywdzińska-Bartkowiak, Mirosława
Piątek, Michał
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
W artykule przedstawiono teorię dotyczącą pomiaru barwy produktów spożywczych. W części badawczej dokonano pomiaru barwy sera podpuszczkowego dojrzewającego i masła. Wyliczono minimalną liczebność próby do pomiaru barwy przy użyciu spektrofotometru x-Rite SP60 dla tych produktów. Sprawdzono również czy istnieją statystycznie istotne różnice pomiędzy wynikami parametrów barwy przy ustawieniu spektrofotometru w pozycji SPIN i SPEX. Stwierdzono (przyjmując błąd na poziomie d=2 %), że w przypadku sera podpuszczkowego dojrzewającego i masła próba powinna liczyć odpowiednio 13 i 33 elementy oraz że badania wykonane przy ustawieniu spektrofotometru w pozycji SPIN i SPEX dają odmienne rezultaty.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]