Przydatność żywności ekologicznej w żywieniu ludzi w wieku starszym
Streszczenie
Struktura demograficzna Polski jest charakterystyczna dla krajów, w których stwierdza się
zmiany wynikającej ze starzenia się społeczeństwa; ludność w przeważającej większości
znajduje się w wieku produkcyjnym bądź poprodukcyjnym [2]. W 2001 r. w na zym kraju
byłobli ko 5,6 mln osób w wieku poprodukcyjnym, co stanowi 14,2% ogółu ludności kraju.
Mężczyzn powyżej 60 roku życia było 1,8 mln, a kobiet 3,8 mln. W wieku poprodukcyjnym
na l 00 mężczyzn przypada 216 kobiet. Zgodnie z prognozami demograficznymi proces starzenia
ię społeczeństwa polskiego będzie postępował i w 201 O roku odsetek ludności
w wieku poprodukcyjnym wzrośnie do 15,2%, a w 2020 roku osiągnie 19,4% [16, 17].
Sytuacja powyższa będzie wymagała planowania i organizowania wszelkich działań z zakresu
pomocy społecznej i opieki zdrowotnej, które pozwolą na poprawę jakości życia (dobrostanu)
osób starszych, a więc przede wszystkim ich zdrowia. Jak wynika z licznych badań
na temat roli czynników, wpływających na zdrowie na pierwszym miejscu plasuje się
styl życia 40-60% (także sposób odżywiania się). Tak więc w kontekście sytuacji demograficznej
Polski należy uwzględnić zmianę struktury konsumpcji, ale również wpłynąć na
uświadomienie i motywowanie ludzi starszych do właściwego sposobu odżywiania się. istnieje
taki segment rynku, do którego należy żywność funkcjonalna o wła ciwościach gerodiedetycznych.
Gerodietetyczne właściwości tego rodzaju żywności są zdeterminowane
przez obecność w niej składników ola·eślanych mianem geroprotektorów (substancji przedłużających
życie ludzkie poprzez opóźnienie procesów starzenia oraz podnoszących jego
jakość). Szereg właściwości gerodietetycznych posiada również żywność ekologiczna.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16165]