Browsing by Title
Now showing items 20293-20312 of 21473
-
Z archeologii mediów : "Dynastia" i "Koło Fortuny"
(Wydawnictwo SWPS, 2004) -
Z badań nad przywództwem u polskich Romów
(Muzeum Okręgowe w Tarnowie, 2013)The article presents an initial attempt to provide basic information on the leadership among Polish Roma in the context of its two types: traditional and modern. The author intends to present the problem of leadership ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (10). Raport końcowy, synteza i rekomendacje
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)Cele, zakres, metoda badań. Podstawowe wyniki badawcze: koncepcja rolnictwa społecznie zrównoważonego i jego przesłanki. Niewydolność rolnictwa industrialnego. Bezpieczeństwo żywności. Oddziaływanie na środowisko gospodarstw: ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (15)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Bilans węgla i emisji gazów cieplarnianych (dwutlenku węgla, metanu i podtlenku azotu) w polskim rolnictwie. Rolnictwo ekologiczne w Polsce - stan i perspektywa. Czynniki kształtujące poziom zrównoważenia gospodarstw ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (16). Produktywność rolnictwa z perspektywy produkcji żywności i surowców dla energii odnawialnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Wpływ zaangażowania rolnictwa w produkcji energii odnawialnej na rynek żywności. Produkcja rolnicza na cele energetyczne a zasoby przyrodnicze i bezpieczeństwo żywności na poziomie kraju. Strategiczne dokumenty UE i Polski ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17). Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Bezpieczeństwo żywnościowe. Fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Ocena związku między czynnikami determinującymi stan zdrowia ludności w Polsce a umieralnością. Subiektywna ocena ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (19)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Racjonalność globalna a konkurencyjność ekonomiczno-społeczna rolnictwa. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty wyceny środowiskowych efektów zewnętrznych w rolnictwie. Specjalizacja gospodarstw rolnych a zrównoważony rozwój ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)Charakterystyka gospodarstw ekologicznych w Polsce. Gospodarstwa zrównoważone w świetle danych FADN. Analiza skutków dochodowych wdrażania ograniczeń rolnośrodowiskowych w rolnictwie (koncepcja). Pomiar wpływu rolnictwa ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (20). Wybrane zagadnienia zrównoważonego rozwoju rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Idea zrównoważonego rozwoju jako płaszczyzna współpracy środowisk naukowych. Konkurencyjność celów ekologicznych i ekonomicznych w rolnictwie. Zróżnicowanie warunków przyrodniczych i organizacyjnych produkcji rolniczej w ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (22). Produktywność różnych form rolnictwa zrównoważonego i konwencjonalnego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Parametry zrównoważenia produkcji a produktywność wybranych grup gospodarstw rolnych. Produktywność a efektywność z perspektywy badań nad wynikami gospodarstw rolniczych. Wyniki ekonomiczne wybranych form gospodarstw ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (23)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Sprawność ekonomiczna wybranych form rolnictwa zrównoważonego środowiskowo. Bilanse emisji gazów cieplarnianych oraz ekonomia węgla w rolnictwie. Metodyka wyceny efektów zewnętrznych w rolnictwie. Emergetyczna metoda oceny ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (24)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Wpływ systemów produkcji rolnej na bioróżnorodność i świadczenia ekosystemowe. Efekty stosowania różnych systemów uprawy roli mierzone według świadczonych usług środowiska. Racjonalność planetarna w rolnictwie i gospodarce ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (25). Produktywność wybranych form rolnictwa zrównoważonego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Teoretyczne aspekty produktywności i zrównoważenia rolnictwa. Produktywność w ujęciu makroekonomicznym. Energetyczne aspekty biogospodarki a produktywność rolnictwa. Bioenergia w Polsce. Zrównoważona energia obszarów ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (26) Zrównoważone systemy rolnicze i zrównoważona dieta
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Zrównoważone systemy rolnicze. Charakterystyka systemów rolniczych. Zrównoważona dieta. Choroby dietozależne oraz ich koszty ekonomiczne. Implementacja zrównoważonych diet. Żywność funkcjonalna. -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (27). Alternatywne formy rolnictwa w strategii rozwoju sektora rolno-żywnościowego i obszarów wiejskich (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Metodologia. Uwarunkowania rozwoju form rolnictwa: globalizacja, integracja europejska, środowisko przyrodnicze, stan zrównoważenia rolnictwa. Zrównoważenie form rolnictwa: alternatywne formy gospodarstw rolnych, konkurencyjność ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (28) Produktywność różnych form rolnictwa zrównoważonego (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Przesłanki podjęcia problemu produktywności zrównoważonego rolnictwa. Teoretyczne aspekty produktywności i zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Wpływ bioenergii na produktywność rolnictwa. Produktywność rolnictwa – analiza ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (29). Rolnictwo zrównoważone a bezpieczna żywność i zdrowie (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego. Jakość i bezpieczeństwo żywności w aspekcie zdrowia konsumenta. Żywność konwencjonalna a żywność ekologiczna. Zrównoważone systemy rolnicze ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)Rolnictwo a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Oddziaływanie dobrej praktyki rolniczej na gospodarstwo rolne. Zbiorowość gospodarstw rolnych nie spełniających wymogów Dyrektywy Azotanowej w świetle danych FADN. Analiza ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (30). Konkurencyjność rolnictwa zrównoważonego (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Zrównoważenie form rolnictwa: aspekt środowiskowy, ekonomiczny, społeczny. Produktywność. Cele ekonomiczne i społeczne. Rolnictwo- żywność- zdrowie.