Przeglądaj według tytułu
Wyświetlanie pozycji 13961-13980 z 22350
-
Produkcja rolna na cele energetyczne jako instrument polityki klimatycznej
(Biuro Analiz Sejmowych, 2012-03) -
Produkcja używek,napojów bezalkoholowych,słodyczy oraz pozostałej żywności w Polsce w latach 2010-2017
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)Celem pracy jest przedstawienie zmian, jakie nastąpiły w produkcji i strukturach branż przemysłu spożywczego zajmujących się produkcją napojów (alkoholowych i bezalkoholowych), wyrobów tytoniowych, cukierniczych i ... -
Produkcja warzyw w systemie ekologicznym i konwencjonalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Na podstawie danych polskiego FADN z 2011 roku badano sytuację produkcyjno-ekonomiczną gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w uprawie warzyw. Porównano parametry produkcyjno-ekonomiczne w systemie ekologicznym i ... -
Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY w 2005 r. Rozwój rolnictwa ekologicznego - stan i perspektywy. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia dla wybranych produktów rolniczych: pszenicy jarej, mieszanki zbożowej ... -
Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2006 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY w 2006 roku i kontrola jakości danych. Założenia metodyczne. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z działalności badanych gospodarstw konwencjonalnych: pszenica ... -
Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2007 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)Założenia metodyczne. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z działalności badanych w gospodarstwach konwencjonalnych: jęczmień jary, tytoń, trawy nasienne, zioła, truskawki w uprawie polowej, buraki cukrowe, ... -
Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2008 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)Założenia metodyczne. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskania z wybranych działalności w 2008 roku: pszenica ozima, pszenica jara, żyto ozime, owies, kukurydza na ziarno, rzepak ozimy, ziemniaki jadalne, żywiec ... -
Produkt kredytowy wspierający termomodernizację budynków. Kontekst, stan obecny, opinie i rekomendacje
(Instytut Ekonomii Środowiska, 2016)Pragniemy zaprezentować Państwu raport stanowiący podsumowanie badań jakościowych zrealizowanych za pośrednictwem wywiadów pogłębionych prowadzonych z przedstawicielami reprezentatywnej grupy polskich banków. Badanie ... -
Produkt – wiedza – współpraca. Wnioski i rekomendacje
(Polska Organizacja Turystyczna, 2017-04)Wnioski i rekomendacje sformułowane na podstawie debat regionalnych przeprowadzonych w ramach projektu „Produkt, wiedza i współpraca kluczem do sukcesu w turystyce” realizowanego latach 2015-2016. Projekt „Wiedza, produkt ... -
Produkty bancassurance w bankowości detalicznej w Polsce
(Rzecznik Finansowy, 2019-12-08)Działalność kredytowa banków jest nierozerwalnie związana z ryzykiem, którego nie można całkowicie wyeliminować. Banki, dążąc do udoskonalania metod zmierzających do ograniczenia ryzyka kredytowego, oprócz procedur związanych ... -
Produktywność dydaktyczna publicznych uniwersytetów w latach 2010–2015
(Instytut Badań Edukacyjnych, 2018)Celem podjętych badań było określenie zmian w produktywności publicznych uniwersytetów w zakresie działalności dydaktycznej. W badaniu wykorzystano nieradialny indeks Malmquista SBM zorientowany na wyniki. W analizach ... -
Produktywność osób starszych – czy produktywny jest tylko aktywny zawodowo senior?
(Impuls, 2014)W artykule omówiono zagadnienia związane z produktywnością ludzi starszych. Niski odsetek osób powyżej 55. roku życia na rynku pracy wynika z negatywnego postrzegania tej grupy wiekowej przez społeczeństwo oraz jej ... -
Produktywność w gospodarstwach wielkotowarowych w latach 2005-2007 - pomiar i determinanty
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)Analizowano produktywność w gospodarstwach wielkotowarowych za pomocą indeksów Malmquista i Tornquista. Celem analizy było ustalenie kolejności czynników determinujących produktywność. W przypadku analizowanych gospodarstw ... -
Prof. dr hab. n. med. Adam Wawrzyniec Bochenek (1875-1913) — wybitny polski anatom. Setna rocznica śmierci
(Cornetis Sp. z o.o., 2013)Nazwisko Adama Bochenka znane jest wszystkim polskim lekarzom i studentom medycyny od ponad 100 lat. Dzieło, które stworzył, pomaga budować fundamenty wiedzy kolejnych pokoleń medyków aż do dnia dzisiejszego. Anatomia ... -
Prof. Mikołaja Melanowicza „Formy w literaturze japońskiej” (rec.)
(Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 2004) -
Prof. UP dr hab. Wiktor Osuch(1969-2021): Nasz Przyjaciel i Współpracownik
(Polskie Towarzystwo Geograficzne, 2021) -
Profesjonalizacja zarządzania w samorządzie terytorialnym
(Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową, Gdańsk., 2010)Pracownik samorządowy (a więc: publiczny), podejmując się swoich zadań, pełni misję publiczną. Świadomość tej odpowiedzialności powinna być systematycznie budowana, bowiem determinuje ona sposób wypełniania przez niego ... -
Profesjonalizacja zawodu pilota wycieczek
(Dział Wydawnictw i Publikacji Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki, Supraśl, 2006) -
Profesor Andrzej Ropelewski (1923-2012) jako historyk rybołówstwa morskiego.
(Wyższa Szkoła Komunikacji Społecznej w Gdyni, 2014) -
Profesor dr hab. Józef Mélèze-Modrzejewski (1930–2017)
(Naczelna Rada Adwokacka w Warszawie, 2017)