Wyświetlanie pozycji 1-9 z 9

    • Ekonomiczne efekty rozwoju systemów zarządzania jakością i ich wpływ na konkurencyjność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego 

      Drożdż, Jadwiga; Morkis, Grażyna; Miernik, Dominika; Rycombel, Danuta (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Rozwój systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Trudności i bariery wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Ocena poziomu i rodzaj nakładów ...
    • Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen 

      Seremak-Bulge, Jadwiga; Rembeza, Jerzy; Urban, Roman; Świetlik, Krystyna; Górska-Warsewicz, Hanna; Rycombel, Danuta; Kobuszyńska, Mira; Talarek, Magdalena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji przetwórstwa mięsa: ekonomiczne determinanty popytu na mięso; spożycie mięsa i jego przetworów w latach 1990-2007. Zmiany krajowej podaży mięsa czerwonego i drobiu oraz ich przetworów. ...
    • Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne 

      Chudoba, Łucja; Dzwonkowski, Wiesław; Grochowska, Renata; Łopaciuk, Wiesław; Mierwiński, Janusz; Mroczek, Robert; Rowiński, Janusz; Rycombel, Danuta; Smoleński, Tomasz; Smoleński, Zygmunt; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
      Wpływ WPR na sytuację na rynkach: zbóż, cukru, mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego, mleka, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i żywności wysoko przetworzonej. Ocena wpływu WPR na rynki rolne w Polsce. ...
    • Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE 

      Drożdż, Jadwiga; Juchniewicz, Małgorzata; Rycombel, Danuta; Szajner, Piotr; Szczególska, Monika; Szczepaniak, Iwona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Rola wymiany zagranicznej w sprzedaży podstawowych działów produkcji rolniczej i poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Stan przewag cenowych na rynku podstawowych ...
    • Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego 

      Chechelski, Piotr; Drożdż, Jadwiga; Karaś, Wioletta; Morkis, Grażyna; Rycombel, Danuta; Sokołowski, Andrzej (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Stan wdrożenia i wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Inwestycje w przemyśle spożywczym w latach 2000-2005. Eksport przemysłu spożywczego w latach 2003-2005. Wpływ wdrożonych ...
    • Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny 

      Rycombel, Danuta; Zawadzka, Danuta; Wierzbicka, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Tendencje rozwoju światowego pogłowia bydła, produkcji, konsumpcji oraz cen wołowiny w latach 1995-2012. Produkcja wołowiny w systemach jakości. Rynek wołowiny w Polsce: dopłaty bezpośrednie; rozwój pogłowia; wielkość ...
    • Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz 

      Dybowski, Grzegorz; Rycombel, Danuta (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
      Przewidywane zmiany w bilansie zbóż i pasz. Produkcja, konsumpcja oraz handel zagraniczny wieprzowiną w wybranych regionach i krajach świata. Ceny wieprzowiny i jęczmienia. Prognoza zmian na światowym rynku wieprzowiny. ...
    • Wpływ dopłat bezpośrednich i innych instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na polskie rynki rolno-spożywcze 

      Chudoba, Łucja; Dzwonkowski, Wiesław; Gburczyk, Sławomir; Łopaciuk, Wiesław; Mierwiński, Janusz; Pieniądz, Agata; Rycombel, Danuta; Smoleński, Tomasz; Smoleński, Zygmunt; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
      Obowiązujące regulacje WPR i ich wpływ na sytuację na rynku: zbóż, cukru, mięsa, mleka, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa spożywczego. Wpływ polityki jakościowej UE na przemiany ...
    • Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolno-spożywcze 

      Gburczyk, Sławomir; Chudoba, Alicja; Dzwonkowski, Wiesław; Grochowska, Renata; Łopaciuk, Wiesław; Mierwiński, Janusz; Rycombel, Danuta; Smoleński, Tomasz; Smoleński, Zygmunt; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
      Regulacje i interwencja na rynku zbóż. Wpływ WPR na rynek cukru, mięsa i jego przetworów, mleka, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Instrumenty pomocy krajowej w ...