Wyświetlanie pozycji 1-15 z 15

    • Analiza strategiczna wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce 

      Firlej, Krzysztof; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013)
      Skracający się czas życia wyrobów i rosnąca konkurencja powodują, że kierownicy przedsiębiorstw zastanawiają się jak postępować, aby wzmocnić pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa. Zarządzanie przedsiębiorstwem stało się ...
    • Doskonalenie agrobiznesu w Polsce na konkurencyjnym rynku 

      Firlej, Krzysztof (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2005)
      Przedsiębiorstwa sfery agrobiznesu w momencie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej stanęły do walki konkurencyjnej z zagranicznymi podmiotami gospodarczym, które od lat doskonale funkcjonują na jej rynku. Najważniejszym ...
    • Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce 

      Firlej, Krzysztof; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014)
      Przemysł rolno-spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich, jak: mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i ...
    • Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów 

      Firlej, Krzysztof; Firlej, Krzysztof Adam (Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)
      W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ...
    • Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna 

      Firlej, Krzysztof (Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
      Przemysł spożywczy jest głównym – obok rolnictwa – członem gospodarki żywnościowej, inaczej zwanej sektorem rolno-spożywczym. Przemysł ten uznawany jest za ogniwo łańcucha żywnościowego, które integruje pozostałe ogniwa ...
    • Rola i możliwości rozwoju wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu 

      Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo SGGW, 2004)
      W przedstawionym artykule autor określił rolę i możliwości wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednych z najważniejszych jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu. Na wstępie scharakteryzowano rolników posiadających ...
    • The determinants and creation of food industry development strategies 

      Firlej, Krzysztof (University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2009)
      Abstract: This paper presents the evolution, state and functioning of food industry companies – as an example of the fastest developing sectors of Polish economy. Alike other sectors of market economy, food industry ...
    • The use of comparative advance of WIG - Food companies 

      Firlej, Krzysztof (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
      The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
    • Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej 

      Firlej, Krzysztof (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)
      W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ...
    • Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu 

      Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
      The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...
    • Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności 

      Cebulak, Tomasz; Firlej, Krzysztof; Juchniewicz, Małgorzata; Rowiński, Janusz; Szczepaniak, Iwona; Wiatrak, Andrzej Piotr (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
      Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ...
    • Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego 

      Firlej, Krzysztof (2006)
      The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
    • Wykorzystanie metod scenariuszowych w zarządzaniu przemysłem spożywczym 

      Firlej, Krzysztof (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2008)
      Streszczenie: W artykule poruszono problematykę zagadnień dotyczących budowy scenariusza dla zarządzania i rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Aktualny stan funkcjonowania wybranych branż przemysłu spożywczego ...
    • Zarządzanie i przedsiębiorczość w rozwoju biznesu 

      Firlej, Krzysztof; Gorzelany - Dziadkowiec, Magdalena; Kozień, Ewa; Misiołek, Krzysztof; Machaczka, Józef; Fudaliński, Janusz; Bober, Tomasz; Smutek, Halina (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2012)
      Powstające nowe struktury przedsiębiorstw i budowane przez nie strategie oraz nowoczesne podejście innowacyjne przyczynia się do stworzenia modelu, który warunkuje osiąganie przewagi konkurencyjnej i wypracowywania optymalnych ...
    • Zastosowanie systemów informatycznych i internetu źródłem poprawy pozycji przedsiębiorstw rolno – spożywczych na rynku agrobiznesu 

      Firlej, Krzysztof (Katedra Ekonomiki i Organizacji Agrobiznesu Akademii Rolniczej w Lublinie, 2005)
      In the preliminary stage of the adaptation of Poland’s economy to EU structural requirements the main emphasis is put on the modernization of Polish agribusiness. The implementation of advanced IT systems is accompanied ...