Wyświetlanie pozycji 1-7 z 7

    • Ceny cukru w Polsce i ich determinanty 

      Hamulczuk, Mariusz; Szajner, Piotr (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
      Rynek cukru w UE należy do najbardziej uregulowanych rynków żywnościowych, a podstawę regulacji stanowią kwoty produkcyjne i regulacje handlu zagranicznego. Równocześnie ogniwa łańcucha marketingowego charakteryzują się ...
    • Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration 

      Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. ...
    • Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na transmisję cen w latach 1990-2008 

      Rembeza, Jerzy; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Zmiana rynkowych uwarunkowań funkcjonowania podstawowych rynków rolnych. Zmiany krajowej podaży. Zmiany w handlu zagranicznym produktami rolno-żywnościowymi. Zmiany struktur produkcyjnych. Transmisja cen pomiędzy polskimi ...
    • Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego 

      Figiel, Szczepan; Kowalkowski, Andrzej; Michalak, Jacek; Popiołek, Robert; Rudzewicz, Adam; Szulc, Radosław; Kozłowski, Wojciech (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Polityka cenowa przedsiębiorstw a proces transmisji cen w łańcuchu marketingowym żywności. Zachowania cenowe przedsiębiorstw w świetle prowadzonych badań.
    • Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej 

      Kowalski, Andrzej; Wigier, Marek; Dudek, Michał (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów ...
    • Struktury rynkowe a transmisja cen w łańcuchach rolno-żywnościowych 

      Kufel-Gajda, Justyna; Figiel, Szczepan; Krawczak, Marcin (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
      Celem niniejszej monografii jest ocena przebiegu procesów transmisji cen oraz związku między siłą rynkową a charakterem transmisji cen w wybranych krajowych łańcuchach marketingowych produktów żywnościowych. Rozdziały: ...
    • Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych 

      Seremak-Bulge, Jadwiga; Rembeza, Jerzy (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
      Badano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa ...