Ceny cukru w Polsce i ich determinanty
Streszczenie
Rynek cukru w UE należy do najbardziej uregulowanych rynków żywnościowych,
a podstawę regulacji stanowią kwoty produkcyjne i regulacje handlu
zagranicznego. Równocześnie ogniwa łańcucha marketingowego charakteryzują
się zróżnicowanym stopniem koncentracji, co przy silnej ochronie
rynku stwarza potencjalne warunki dla praktyk monopolistycznych oraz
uzyskiwania tzw. marż monopolistycznych. W tym kontekście celem opracowania
było empiryczna ocena zmian cen cukru w Polsce oraz wskazanie
ich determinant. Badania oparto na miesięcznych cenach cukru w Polsce,
UE i w świecie, w latach 2000-2014. Do oceny prawidłowości wykorzystano
modele szeregów czasowych. Przeprowadzone badania wskazują, że produkcja
i ceny cukru w Polsce i UE są w przeważającym stopniu uwarunkowane
systemem regulacji rynkowych, zaś przeprowadzona reforma rynku cukru
w niewielkim stopniu wpłynęła na wzrost powiązań cen w UE z cenami
światowymi. Równocześnie mamy do czynienia z silnymi współzależnościami
między cenami detalicznymi i cenami zbytu w Polsce, które mogą przybierać
charakter zależności nieliniowych.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]