dc.contributor.author | Nachtman, Grażyna | |
dc.date.accessioned | 2016-09-07T10:29:21Z | |
dc.date.available | 2016-09-07T10:29:21Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/10306 | |
dc.description.abstract | Według „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach
2013–2014” wydanego przez IJHARS (www.ijhar-s.gov.pl), produkcję wyłącznie
w systemie ekologicznym prowadziło w tych latach odpowiednio 67
i 60% gospodarstw ekologicznych. Pozostały odsetek tych gospodarstw to
podmioty realizujące produkcję rolną zarówno według metod ekologicznych
jak i konwencjonalnych. Jak wykazały badania prowadzone w systemie Polski
FADN, gospodarstwa te różnią się znacznie od siebie pod względem organizacyjnym,
produkcyjnym, ekonomicznym. Gospodarstwa stosujące wyłącznie
metody ekologiczne wyróżnia bardziej holistyczne podejście do realizowanej
działalności rolniczej, są one bardziej wiarygodne pod względem
jakości wytwarzanej żywności ekologicznej, ale uzyskują słabsze efekty
ekonomiczne. Potwierdza to niniejsze opracowanie, traktujące o organizacji,
wynikach produkcyjno-ekonomicznych takich gospodarstw, pogrupowanych
według przedziałów obszarowych użytków rolnych. Badania dowiodły,
że ich efekty produkcyjne na przestrzeni kilku lat były dość podobne i malały
ze wzrostem obszarowym gospodarstw, jednocześnie jednak zmniejszała się
intensywność produkcji. Produkcję ograniczała też bardzo niska jakość gleb.
Analiza wskazała na słabość produkcyjną i ekonomiczną tych gospodarstw,
ogromne uzależnienie od dopływu dopłat i raczej niewielkie szanse rozwoju
w nadchodzących latach. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode | |
dc.subject | produktywność ziemi | pl_PL |
dc.subject | rynek żywności ekologicznej | pl_PL |
dc.subject | dochód | pl_PL |
dc.subject | efektywność produkcji | pl_PL |
dc.subject | dopłaty ekologiczne | pl_PL |
dc.subject | intensywność produkcji ekologicznej | pl_PL |
dc.subject | rolnictwo ekologiczne | pl_PL |
dc.subject | ekologiczny system produkcji | pl_PL |
dc.subject | gospodarstwo ekologiczne | pl_PL |
dc.title | Trwałość ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w latach 2010–2013 | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka | |
dc.rights.DELETETHISFIELD | info:eu-repo/semantics/openAccess | |