Regulacje środowiskowe i innowacje a konkurencyjność
Streszczenie
Regulacje środowiskowe wpływają na dobrobyt i zrównoważenie organizacji
oraz gospodarstw domowych. Według tradycyjnego poglądu stanowią
one dodatkowy, niepożądany koszt, który obniża konkurencyjność podmiotów
gospodarczych i całych sektorów, chociaż mogą być one pożądane
społecznie. Na problem powyższy spojrzeć można jednak inaczej, korzystając
z koncepcji innowacji indukowanych J.R. Hicksa z 1932 roku, dalej rozwiniętej
przez M.M. Portera i zaprezentowanej w 1991 roku, nazwanej później
hipotezą Portera. Orzeka ona, że firma poddana ostrzejszym regulacjom
środowiskowym bywa często zmuszana do wykorzystania prostych rezerw
oraz do wdrożenia fundamentalnych innowacji technologicznych, organizacyjnych
i produktowych, które w sumie mogą zrekompensować wzrost kosztów
przestrzegania zaostrzonej polityki środowiskowej. W konsekwencji jej
konkurencyjność nie musi wcale się obniżyć, a niekiedy może wręcz wzrosnąć.
Hipoteza Portera została już solidnie podbudowana od strony teoretycznej,
ale weryfikacja empiryczna jej prawdziwości wciąż nie jest rozstrzygnięta.
Ogólnie dziś przyjmuje się, że sprawdza się ona w pełni (czyli w tzw.
wersji mocnej) tylko w niektórych, dosyć rygorystycznych sytuacjach. Wniosek
taki, co udowodniono w artykule, odnosi się także do sektora żywnościowego,
a w tym również do rolnictwa.
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]