Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2014 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
dc.contributor.author | Skarżyńska, Aldona | |
dc.contributor.author | Jabłoński, Konrad | |
dc.date.accessioned | 2016-09-08T08:20:18Z | |
dc.date.available | 2016-09-08T08:20:18Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | Skarżyńska A., Jabłoński K.: Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2014 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, 2016, nr 2, s. 162-180. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/10336 | |
dc.description.abstract | Głównym celem artykułu jest analiza wyników produkcyjnych i ekonomicznych buraków cukrowych oraz mleka krowiego i żywca wołowego w 2014 roku w gospodarstwach o różnej skali produkcji tych produktów. Badania przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, które mają większe możliwości rozwoju. Na wyniki badanych produktów wpływ miał potencjał produkcyjny gospodarstw, czyli zasoby ziemi, pracy i kapitału, ich jakość oraz sposób wykorzystania, ale były także uzależnione od zewnętrznych warunków funkcjonowania, np. pogodowych, rynkowych. Oddziaływania te skutkowały różnym stopniem zmian w zakresie wolumenu produkcji, kosztów jednostkowych oraz cen realizacji poszczególnych produktów. Konsekwencją zróżnicowania w wydzielonych przedziałach skali produkcji, wyników produkcyjnych i cenowych oraz poniesionych kosztów było zróżnicowanie opłacalności produkcji, rozumianej jako różnica między wartością produkcji a kosztami jej odpowiadającymi oraz jako iloraz wartości produkcji i kosztów ujęty procentowo. Badania wykazały, że korzyści wynikające ze wzrostu skali produkcji są wyraźnie widoczne. Większy rozmiar produkcji pozwala na generowanie wyższych dochodów, a ponadto ze względu na wyższy poziom specjalizacji i mechanizacji prowadzonych prac wiąże się ze znacznie niższymi nakładami pracy. Skutkiem jest wyższa dochodowość pracy. W efekcie można oczekiwać pokrycia alternatywnego kosztu ziemi i kapitału. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | opłacalność produkcji | pl_PL |
dc.subject | skala produkcji | pl_PL |
dc.subject | żywiec wołowy | pl_PL |
dc.subject | mleko krowie | pl_PL |
dc.subject | buraki cukrowe | pl_PL |
dc.subject | koszty jednostkowe | pl_PL |
dc.title | Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2014 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Artykuły / Articles [16161]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.