Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorWaldemar Walczak
dc.date.accessioned2016-12-02T09:28:25Z
dc.date.available2016-12-02T09:28:25Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationW. Walczak, Źródła zachowań o charakterze korupcyjnym w praktyce zarządzania, [w:] A. Turska-Kawa, M. Myśliwiec (red.), Korupcja w administracji, Fundacja Akademicka IPSO ORDO, Katowice 2016, s. 63-88.pl_PL
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/10801
dc.description.abstractCelem niniejszej pracy jest wielowymiarowa analiza przybliżająca do wyjaśnienia podłoża dla zaistnienia zachowań o charakterze korupcyjnym jakie powszechnie występują w praktyce zarządzania organizacjami. Punktem wyjścia są rozważania poświęcone aspektom związanym z różnorodnością ujęć definicyjnych omawianego pojęcia korupcji i wynikających z tego faktu implikacji rzutujących na rozumienie jej istoty. W dalszej części skoncentrowano się na scharakteryzowaniu najważniejszych uwarunkowań sprzyjających występowaniu korupcyjnego procederu zgodnie z przyjętym analitycznym podejściem, które opiera się na współwystępowaniu trzech podstawowych czynników: posiadana władza, możliwe do osiągnięcia obustronne korzyści oraz wzajemne zaufanie w relacjach interpersonalnych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherFundacja Akademicka IPSO ORDOpl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectanaliza wielowymiarowapl_PL
dc.subjectzachowania organizacyjnepl_PL
dc.subjectdecyzjepl_PL
dc.subjectodpowiedzialnośćpl_PL
dc.subjectpraktyka zarządzaniapl_PL
dc.subjectkorupcjapl_PL
dc.titleŹródła zachowań o charakterze korupcyjnym w praktyce zarządzaniapl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.description.epersonWaldemar Walczak


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.