Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorWalesiak, Marek
dc.contributor.authorDziechciarz, Józef
dc.date.accessioned2013-03-11T09:10:23Z
dc.date.available2013-03-11T09:10:23Z
dc.date.issued1997
dc.identifier.citationWalesiak, M. (1997). Pomiar preferencji studentów przy wyborze warunków zakwaterowania. Przegląd Statystyczny, 44(3), 389-406.
dc.identifier.issn0033-2372
dc.identifier.urihttp://depot.ceon.pl/handle/123456789/1085
dc.description.abstractMetoda conjoint analysis (measurement)l została pierwotnie zaproponowana na gruncie badań psychometrycznych. W zastosowaniach marketingowych służy do pomiaru preferencji konsumentów względem produktów opisanych wektorem zmiennych, które mierzone są na skali nominalnej (w analizie pełnią one rolę zmiennych niezależnych). Preferencje konsumentów (zmienna zależna) mierzone są na skali porządkowej, przedziałowej lub ilorazowej. Oceny respondentów podlegają dezagregacji. W rezultacie otrzymuje się współczynniki użyteczności cząstkowych wykorzystywane w badaniach marketingowych w celu: a) określenia relatywnej ważności każdej zmiennej przy wyborze produktu lub usługi przez nabywcę, b) określenia użyteczności każdego poziomu danej zmiennej, c) oszacowania (prognozowania) udziału w rynku wybranych produktów lub usług, d) segmentacji rynku.pl
dc.language.isoplpl
dc.publisherGłówny Urząd Statystycznypl
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectanaliza danychpl
dc.subjectanaliza preferencjipl
dc.subjectconjoint analysisen
dc.titlePomiar preferencji studentów przy wyborze warunków zakwaterowaniapl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl
dc.contributor.organizationUniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiupl
dc.description.epersonMarek Walesiak


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.