Globalne i regionalne uwarunkowania rozwoju sektora żywnościowego na świecie
Streszczenie
The aim of the publication is to identify the determinants of the development
of the food sector in the world. Author distinguished exogenous and
endogenous factors. The first ones concern the global conditions common to all
economies, while the other variables include regional or local level. The effects of
globalization for the functioning of the global agriculture is also stated. The last
part of the chapter is to define two alternative strategies for the development of
agribusiness – a model of sustainable and industrial. The adopted concept implies
a character of the agricultural sector in the region. The work is a reflection of deductive
considerations based on a literature. Celem publikacji jest wskazanie determinantów rozwoju sektora żywnościowego
na świecie. Autorzy wyróżnili czynniki egzo- i endogeniczne. Pierwsze
dotyczą uwarunkowań globalnych, wspólnych dla wszystkich gospodarek, drugie
natomiast obejmują zmienne o charakterze regionalnym lub lokalnym. Wskazano
ponadto na skutki procesu globalizacji dla funkcjonowania rolnictwa światowego.
Ostatnią częścią rozdziału jest określenie dwóch alternatywnych strategii rozwoju
agrobiznesu – modelu zrównoważonego i industrialnego. Przyjęta koncepcja implikuje
bowiem charakter sektora rolnego w danym regionie. Praca ma charakter rozważań
dedukcyjnych w oparciu o wybraną literaturę przedmiotu
Kolekcje
- Artykuły / Articles [16126]