dc.contributor.author | Kamm, Anna | |
dc.contributor.author | Barańska-Rybak, Wioletta | |
dc.date.accessioned | 2018-02-07T10:36:58Z | |
dc.date.available | 2018-02-07T10:36:58Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-926884-3-3 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14494 | |
dc.description.abstract | Jedną z najczęstszych przyczyn wizyty w gabinecie dermatologicznym jest problem trądziku pospolitego. Pacjentami stają się, oprócz młodych osób, ludzie dorośli. Większość badań potwierdzających fakt istnienia problemu trądziku wśród dojrzałych pacjentów wskazuje 25. rok życia jako moment pojawienia się charakterystycznych zmian skórnych. U części badanych trądzik występuje w sposób nieprzerwany od młodości, w pozostałych przypadkach pojawia się już po zakończeniu okresu dojrzewania i charakteryzuje się specyficznym umiejscowieniem wykwitów w dolnych partiach twarzy. Przyczynami między innymi mogą być obciążenia genetyczne, nieprawidłowości i zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa dieta o wysokim indeksie glikemicznym, a także powszechny w dzisiejszym świecie stres.
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problemu trądziku pospolitego wśród dorosłych kobiet, jak również omówienie jego patogenezy, możliwości terapeutycznych i pielęgnacyjnych, a w szczególności ukazanie dobroczynnego wpływu prawidłowej diety na stan skóry twarzy objętej trądzikiem. Zestawienie wyników badań parametrów czynnościowych skóry przed i po kuracji oraz faktów przedstawionych w ankiecie może ujawnić niespodziewanie pozytywny wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na trądzik. Program terapeutyczny winien być indywidualnie dobrany do każdego pacjenta oraz poprzedzony wnikliwą analizą możliwych przyczyn za pomocą zarówno badań diagnostycznych, jak i wywiadu. Dodatkowo wymagana jest seria profesjonalnych zabiegów gabinetowych wsparta odpowiednią pielęgnacją domową w zakresie używanych kosmetyków, a także zdrowego trybu życia. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku | pl |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | trądzik pospolity | pl |
dc.subject | dieta | pl |
dc.subject | indeks glikemiczny | pl |
dc.subject | łojotok | pl |
dc.title | Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym | pl |
dc.type | bookPart | pl |
dc.contributor.organization | Klinika Dermatologii, Wenerologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny | pl |
dc.contributor.organization | Wydział Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku | pl |