Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKamm, Anna
dc.contributor.authorBarańska-Rybak, Wioletta
dc.date.accessioned2018-02-07T10:36:58Z
dc.date.available2018-02-07T10:36:58Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.isbn978-83-926884-3-3
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/14494
dc.description.abstractJedną z najczęstszych przyczyn wizyty w gabinecie dermatologicznym jest problem trądziku pospolitego. Pacjentami stają się, oprócz młodych osób, ludzie dorośli. Większość badań potwierdzających fakt istnienia problemu trądziku wśród dojrzałych pacjentów wskazuje 25. rok życia jako moment pojawienia się charakterystycznych zmian skórnych. U części badanych trądzik występuje w sposób nieprzerwany od młodości, w pozostałych przypadkach pojawia się już po zakończeniu okresu dojrzewania i charakteryzuje się specyficznym umiejscowieniem wykwitów w dolnych partiach twarzy. Przyczynami między innymi mogą być obciążenia genetyczne, nieprawidłowości i zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa dieta o wysokim indeksie glikemicznym, a także powszechny w dzisiejszym świecie stres. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problemu trądziku pospolitego wśród dorosłych kobiet, jak również omówienie jego patogenezy, możliwości terapeutycznych i pielęgnacyjnych, a w szczególności ukazanie dobroczynnego wpływu prawidłowej diety na stan skóry twarzy objętej trądzikiem. Zestawienie wyników badań parametrów czynnościowych skóry przed i po kuracji oraz faktów przedstawionych w ankiecie może ujawnić niespodziewanie pozytywny wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na trądzik. Program terapeutyczny winien być indywidualnie dobrany do każdego pacjenta oraz poprzedzony wnikliwą analizą możliwych przyczyn za pomocą zarówno badań diagnostycznych, jak i wywiadu. Dodatkowo wymagana jest seria profesjonalnych zabiegów gabinetowych wsparta odpowiednią pielęgnacją domową w zakresie używanych kosmetyków, a także zdrowego trybu życia.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańskupl
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjecttrądzik pospolitypl
dc.subjectdietapl
dc.subjectindeks glikemicznypl
dc.subjectłojotokpl
dc.titleWpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitympl
dc.typebookPartpl
dc.contributor.organizationKlinika Dermatologii, Wenerologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medycznypl
dc.contributor.organizationWydział Fizjoterapii i Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańskupl


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska