dc.contributor.author | Skotnicka, Magdalena | |
dc.contributor.author | Rhode, Dominika | |
dc.contributor.author | Kłobukowski, Filip | |
dc.date.accessioned | 2018-02-07T10:39:24Z | |
dc.date.available | 2018-02-07T10:39:24Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-926884-3-3 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14499 | |
dc.description.abstract | Woda jest podstawowym składnikiem regulującym wszelkie czynności życiowe. Odpowiednie przyjmowanie płynów warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo często jednak spożycie wody jest niewystarczające, szczególnie wśród osób starszych, co prowadzi do zaburzeń pracy organizmu.
Celem pracy było zaprezentowanie obecnych danych dotyczących zapotrzebowania na wodę, przedstawienie czynników wpływających na przyjmowanie wody i jej bilans w organizmie oraz ocena sposobów pobrania wody wśród osób starszych. W pracy opisano
zmiany zachodzące u osób starszych, które mają wpływ na ilość pobrania wody. Głównymi elementami są: proces starzenia oraz przyczyny patofizjologiczne i jatogenne. Scharakteryzowano bilans wody w organizmie i metody oceny jej pobrania.
Spożycie wody przez osoby starsze w Polsce nie jest równe zapotrzebowaniu zgodnemu z najnowszymi normami. Średnie pokrycie pobrania wody na dobę u osób starszych wynosi 70% u mężczyzn i 64% u kobiet. Konieczna jest dalsza edukacja i opieka medyczna zorientowana na minimalizację niedoborów żywieniowych i niedostatecznego przyjmowania płynów wśród seniorów. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku | pl |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | woda | pl |
dc.subject | osoby starsze | pl |
dc.subject | zapotrzebowanie na wodę | pl |
dc.subject | proces starzenia | pl |
dc.title | Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania wśród osób starszych | pl |
dc.type | bookPart | pl |
dc.contributor.organization | Gdański Uniwersytet Medyczny, Zakład Chemii, Ekologii i Towaroznawstwa Żywności | pl |