dc.contributor.author | Kłobukowski, Filip | |
dc.contributor.author | Śmiechowska, Maria | |
dc.contributor.author | Skotnicka, Magdalena | |
dc.date.accessioned | 2018-02-07T10:40:41Z | |
dc.date.available | 2018-02-07T10:40:41Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-926884-3-3 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14501 | |
dc.description.abstract | Konsumenci i producenci żywności przyczyniają się do jej marnotrawienia. Jest to ściśle powiązane z nadprodukcją i żywnością o jakości nieakceptowalnej przez klientów. Ogromna produkcja nie pozostaje obojętna dla stanu środowiska. W świetle powyższego priorytetem powinno być podnoszenie świadomości konsumentów. Spowodowałoby to zmiany dążące do zrównoważonej produkcji i konsumpcji, które odciążą i poprawią ekosystem.
Żywność ekologiczna będzie stanowiła istotny czynnik, by odmienić ten niekorzystny trend. Powinno się ją utożsamiać z produktami o wysokiej jakości, głównie w odniesieniu do jej bezpieczeństwa. W poniższej pracy podjęto próbę przedstawienia korzyści płynących ze zwiększenia udziału ekologicznych środków spożywczych i konsekwencji w odniesieniu do poprawy środowiska naturalnego. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku | pl |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | jakość żywności | pl |
dc.subject | marnotrawienie | pl |
dc.subject | żywność ekologiczna | pl |
dc.title | Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne | pl |
dc.type | bookPart | pl |
dc.contributor.organization | Gdański Uniwersytet Medyczny | pl |
dc.contributor.organization | Akademia Morska w Gdyni | pl |