Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGrygierzec, Beata
dc.contributor.authorRadkowski, Adam
dc.date.accessioned2019-11-13T16:02:01Z
dc.date.available2019-11-13T16:02:01Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationGrzybieniec, B., & Radkowski, A. (2006). Effect of Puccinia graminis ssp. Pers. infection on the macroelements' content in selected grass species. Chemia i Inżynieria Ekologiczna, 13(1-2), 61-65.en
dc.identifier.issnPrinted version ISSN: 1898-6188
dc.identifier.issnOnline version ISSN: 2657-7798
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/17575
dc.description.abstractBadania przeprowadzono w latach 2002-2004 na terenie Stacji Hodowli Roślin w Skrzeszowicach pod Krakowem (220 m n.p.m.). W doświadczeniu założonym metodą losowanych bloków w czterech powtórzeniach, uwzględniono cztery gatunki traw Festuca pratensis odmiana Skawa, Festuca rubra odmiana Brudzyńska, Phleum pratense odmiana Skald oraz Poa pratensis odmiana Eska 46. Spośród badanych gatunków wydzielono rośliny zdrowe i porażone przez rdzę źdźbłową (Puccinia graminis), przy czym stopień porażenia w skali 9 stopniowej, wynosił odpowiednio: 5, 4, 6 i 2 stopnie. Niniejsza praca miała na celu określenie wpływu porażenia na zawartość makroelementów u wybranych gatunków traw. Rośliny zdrowe charakteryzowały się większą zawartością azotu ogólnego od 8% u Phleum pratense do 27% u Poa pratensis, fosforu od 13% (Phleum pratense) do 36% (Festuca pratensis, Poa pratensis) i potasu od 9% (Festuca rubra) do 70% (Poa pratensis) niż rośliny porażone. Gatunki zainfekowane były bardziej zasobne w wapń o 34-85%, magnez o 11-20% oraz w sód o 19-148%.pl
dc.description.abstractThe investigations were conducted in the years 2002-2004 in the Floriculture Station in Skrzeszowice near Krakow (altitude of 220 m). In the experimental object designed by the split-splot method in four replicants, four grass species were taken into account i.e.: Festuca pratensis cultivar Skawa, Festuca rubra cultivar Brudzyńska, Phleum pratense cultivar Skald and Poa pratensis cultivar Eska 46. Among all examined species, uninfected and infected with stalk rust (Puccinia graminis) plants were selected. The level of infection determined in a 9-degree scale amounted to 5o, 4o, 6o and 2o, respectively. The aim of this work was to determine the infection influence on the macroelements’ content in selected grass species. Uninfected plants were characterised with the highest total protein content: from 8% for Phleum pratense to 27% for Poa pratensis, phosphorus: from 13% (Phleum pratense) to 36% (Festuca pratensis, Poa pratensis) and potasium: from 9% (Festuca rubra) to 70% (Poa pratensis) than infected plants. On the other hand, infected species were richer in calcium, magnesium and sodium by 34-48%, 11-20% and 19-148%, respectively.en
dc.language.isoen
dc.publisherSociety of Ecological Chemistry and Engineeringen
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjectFestuca pratensisen
dc.subjectFestuca rubraen
dc.subjectPhleum pratenseen
dc.subjectPoa pratensisen
dc.subjectPuccinia graminisen
dc.subjectmacroelements’ contenten
dc.subjectFestuca pratensispl
dc.subjectFestuca rubrapl
dc.subjectPhleum pratensepl
dc.subjectPoa pratensispl
dc.subjectPuccinia graminispl
dc.subjectzawartość makroelementówpl
dc.titleEffect of Puccinia Graminis ssp. Pers. Infection on the Macroelements’ Content in Selected Grass Speciesen
dc.title.alternativeWpływ porażenia Puccinia graminis ssp. Pers. na zawartość makroelementów u niektórych gatunków trawpl
dc.typearticleen
dc.contributor.organizationUniversity of Agriculture in Krakowen


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska