Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (47). Zrównoważone systemy żywnościowe

Abstract
W monografii przedstawiono zagadnienia dotyczące: systemów jakości żywności wraz z ich elementami składowymi i typologią, czynników decydujących o ewolucji modeli konsumpcji oraz sił napędowych zaistniałych zmian, żywności wysokiej jakości (ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej), jak również rolnictwa precyzyjnego. Celem pracy jest próba oceny korzyści dla zdrowia człowieka i środowiska przyrodniczego wynikających ze zrównoważonych systemów żywnościowych. Rozdziały: Systemy żywnościowe. Żywność konwencjonalna versus żywność wysokiej jakości. Korzyści dla środowiska przyrodniczego wynikające z rolnictwa precyzyjnego.
Description
Publikację zrealizowano w ramach tematu Dylematy zrównoważonego rozwoju rolnictwa w Polsce, w zadaniu Rolnictwo zrównoważone a bezpieczeństwo żywnościowe.
Keywords
Citation
Belongs to collection