Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKowalczyk, Stanisław
dc.contributor.authorKwasek, Mariola
dc.date.accessioned2020-11-20T14:42:45Z
dc.date.available2020-11-20T14:42:45Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationKowalczyk S., Kwasek M., Food quality on the Polish market – threats and ways of their elimination, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics", 2020, nr 3, s. 75-100.en
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/19122
dc.description.abstractThe article is dedicated to the issue of food quality on the Polish market, identification of threats and ways to eliminate them. In the modern world, the issue of quality and related food safety is a matter of special concern for countries and international organizations. Lack of appropriate institutional solutions in the food market creates the risk of adverse effects on human health or life. Identification of risk areas throughout the food chain, i.e. from primary production through processing, storage, distribution, sale of food products to consumption, forms the basis for ensuring food safety. Based on the actual results of inspections of institutions established for official food supervision, the state of health and economic security (scale of irregularities and adulteration) of food on the domestic market was presenteden
dc.description.abstractArtykuł poświęcony jest zagadnieniu dotyczącemu jakości żywności na polskim rynku, identyfikacji zagrożeń oraz sposobów ich eliminacji. We współczesnym świecie kwestia jakości oraz powiązanego z nią bezpieczeństwa żywności jest przedmiotem szczególnej troski państw i organizacji międzynarodowych. Brak odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych stwarza ryzyko wystąpienia w obrocie żywności negatywnych skutków dla zdrowia lub życia człowieka. Rozpoznanie obszarów zagrożeń w całym łańcuchu żywnościowym, czyli od produkcji pierwotnej przez przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż produktów żywnościowych aż do konsumpcji, stanowi podstawę zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Na podstawie rzeczywistych wyników kontroli instytucji powołanych do sprawowania urzędowego nadzoru nad żywnością, przedstawiono stan bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego (skala nieprawidłowości i zafałszowań) żywności na rynku krajowym.pl
dc.language.isoen
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIBen
dc.rightsUznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/pl/*
dc.subjectfood qualityen
dc.subjectfood adulterationen
dc.subjectfood quality schemesen
dc.subjectjakość żywnościpl
dc.subjectfałszowanie żywnościpl
dc.subjectsystemy jakości żywnościpl
dc.titleFood quality on the Polish market – threats and ways of their eliminationen
dc.title.alternativeJakość żywności na polskim rynku –zagrożenia i sposoby ich eliminacjipl
dc.typearticleen
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczyen


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 3.0 Polska