dc.contributor.author | Kowalczyk, Stanisław | |
dc.contributor.author | Kwasek, Mariola | |
dc.date.accessioned | 2020-11-20T14:42:45Z | |
dc.date.available | 2020-11-20T14:42:45Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Kowalczyk S., Kwasek M., Food quality on the Polish market – threats and ways of their elimination, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics", 2020, nr 3, s. 75-100. | en |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/19122 | |
dc.description.abstract | The article is dedicated to the issue of food quality on the Polish market, identification of threats and ways to eliminate them. In the modern world, the issue of quality and related food safety is a matter of special concern for countries and international organizations. Lack of appropriate institutional solutions in the food market creates the risk of adverse effects on human health or life. Identification of risk areas throughout the food chain, i.e. from primary production through processing, storage, distribution, sale of food products to consumption, forms the basis for ensuring food safety. Based on the actual results of inspections of institutions established for official food supervision, the state of health and economic security (scale of irregularities and adulteration) of food on the domestic market was presented | en |
dc.description.abstract | Artykuł poświęcony jest zagadnieniu dotyczącemu jakości żywności na polskim rynku, identyfikacji zagrożeń oraz sposobów ich eliminacji. We współczesnym świecie kwestia jakości oraz powiązanego z nią bezpieczeństwa żywności jest przedmiotem szczególnej troski państw i organizacji międzynarodowych. Brak odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych stwarza ryzyko wystąpienia w obrocie żywności negatywnych skutków dla zdrowia lub życia człowieka. Rozpoznanie obszarów zagrożeń w całym łańcuchu żywnościowym, czyli od produkcji pierwotnej przez przetwarzanie, magazynowanie, dystrybucję, sprzedaż produktów żywnościowych aż do konsumpcji, stanowi podstawę zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Na podstawie rzeczywistych wyników kontroli instytucji powołanych do sprawowania urzędowego nadzoru nad żywnością, przedstawiono stan bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego (skala nieprawidłowości i zafałszowań) żywności na rynku krajowym. | pl |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB | en |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | food quality | en |
dc.subject | food adulteration | en |
dc.subject | food quality schemes | en |
dc.subject | jakość żywności | pl |
dc.subject | fałszowanie żywności | pl |
dc.subject | systemy jakości żywności | pl |
dc.title | Food quality on the Polish market – threats and ways of their elimination | en |
dc.title.alternative | Jakość żywności na polskim rynku –zagrożenia i sposoby ich eliminacji | pl |
dc.type | article | en |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | en |