New Economy, Food, and Agriculture
Abstract
Consumers are becoming increasingly more informed about food systems and are interested not only in healthy, safe, and tasty food but also sustainable production, animal welfare, climate changes, and food waste. Consumers are also more focused on changing their lifestyle related to improved health knowledge and nutrition education (Timmer 2005). Maxwell and Slater (2004) have proposed criteria to evaluate food systems, including nutrition and health, rights and influence, security, sustainability, equality, and social inclusion. The authors also point out that the primary international institutions in the food value chain are not only the Food and Agriculture Organization and World Health Organization but also United Nations Industrial Development Organization, International Labour Organization, and World Trade Organization. The emerging trends in the food system are features of the {\dq}new economy.{\dq} This term describes the outcome of the transition from production- and manufacturing-based economy to a service-based or post-industrial economy at the end of the twentieth century. The traditional production factors such as cheap labor, land, and raw materials lose their importance in generating profits and competitiveness. The key is understanding of food consumer demand, knowledge of food industry and agriculture employees based on creativity, and flexibility of processes of production.
Collections
- Inne / Other [523]
The following license files are associated with this item:
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Rola i możliwości rozwoju wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu
Firlej, Krzysztof (Wydawnictwo SGGW, 2004)W przedstawionym artykule autor określił rolę i możliwości wiejskich gospodarstw rodzinnych jako jednych z najważniejszych jednostek organizacyjnych polskiego agrobiznesu. Na wstępie scharakteryzowano rolników posiadających ... -
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
Firlej, Krzysztof; Firlej, Krzysztof Adam (Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ... -
Social, Technological and Health Innovation: Opportunities and Limitations for Social Policy, Health Policy, and Environmental Policy
Klimczuk, Andrzej; Klimczuk-Kochańska, Magdalena; Felix, Jorge; Szkoła Główna Handlowa w Warszawie; Uniwersytet Warszawski; University of Sao Paulo (Frontiers Media, 2022)This Research Topic focuses on both strengths and weaknesses of social innovation, technological innovation, and health innovation that are increasingly recognized as crucial concepts related to the formulation of responses ...