Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 6 (synteza)

Oglądaj/ Otwórz
Data
2009Autor
Chechelski, Piotr
Drożdż, Jadwiga
Dzun, Włodzimierz
Judzińska, Agnieszka
Mieszkowska, Lucyna
Pawlak, Karolina
Poczta, Walenty
Rosiak, Ewa
Rowiński, Janusz
Staszczak, Anna
Urban, Roman
Zalewski, Aldon
Zawadzka, Danuta
Zdzieborska, Maria
Ziętara, Wojciech
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Wpływ integracji z UE na sytuację strukturalną, produkcyjną i ekonomiczną polskiego rolnictwa: przemiany strukturalne, zmiany w wolumenie produkcji i dochodach. Stan dostosowań polskiego rolnictwa do integracji z UE: zmiany w strukturze gospodarstw, organizacji i poziomie produkcji, dochody, oddziaływanie WPR. Sytuacja ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw rolnych po wejściu do UE. Wpływ integracji na zasilanie rolnictwa środkami produkcji. Wpływ integracji na przemysł spożywczy: stan ekonomiczny, przemiany strukturalne. Popyt na żywność. Wpływ integracji na handel zagraniczny. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego. Gospodarka żywnościowa w UE: produkcja, ceny, handel zagraniczny. Ocena stanu dostosowań polskiej gospodarki żywnościowej do integracji z UE - wnioski i konkluzje.
Kolekcje
- Książki / Books [2810]

Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.