Ocena wpływu rozwoju sektora spożywczego na kierunki modernizacji gospodarstw rolnych w poszczególnych regionach

View/ Open
Date
2007Author
Michna, Waldemar
Chmielewska, Barbara
Mierosławska, Alicja
Metadata
Show full item recordAbstract
Wpływ przemysłu zbożowo-młynarskiego i zbożowo-paszowego oraz perspektywy utworzenia przemysłu paliw odnawialnych na na rozwój gospodarstw rolnych w różnych regionach kraju. Integracja przemysłu owocowo-warzywnego z gospodarstwami sadowniczymi i produkcji warzyw. Model integracji cukrowni z gospodarstwami produkującymi buraki cukrowe. Zmiany w modelach rozwoju gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji mleka w krajach OECD, a w tym w UE i w Polsce. Spółdzielczość mleczarska w Polsce, jej strategia rozwoju i wdrażania w latach 1990-2006 na przykładzie rozwoju spółdzielni mleczarskiej oraz gospodarstw na Podlasiu. Rozwój przemysłu mięsnego w okresie transformacji ustrojowej i jego wpływ na kierunki modernizacji gospodarstw rolnych w różnych regionach kraju.
Collections
- Książki / Books [2744]

Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby, handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Polish food industry in 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2010-2015
Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Kopiński, Jerzy; Matyka, Mariusz; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)Celem pracy jest przedstawienie sytuacji ekonomiczno-finansowej oraz zmian, jakie zaszły w produkcji i strukturach branż przemysłu spożywczego zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia roślinnego w latach 2010-2015.