Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 3
Oglądaj/ Otwórz
Data
2006Autor
Drożdż, Jadwiga
Guzewicz, Wacław
Józwiak, Wojciech
Judzińska, Agnieszka
Małkowski, Jan
Mieszkowska, Lucyna
Nosecka, Bożena
Pietrzak, Michał
Rogulska, Katarzyna
Rosiak, Ewa
Rowiński, Janusz
Staszczak, Anna
Świetlik, Jan
Urban, Roman
Zalewski, Aldon
Zawadzka, Danuta
Zdzieborska, Maria
Zięba, Stanisław
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i inne produkty przetwórstwa rolnego. Tendencje rozwojowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Stan ekonomiczny rolnictwa i przemysłu spożywczego. Poziom spożycia żywności w Polsce na tle UE. Stan głównych działów polskiej gospodarki żywnościowej na tle UE. Sektor zbożowo-paszowy, mleczarski, mięsny, cukrowniczy, olejarski. Główne problemy sektora żywnościowego w Polsce. Analiza strategiczna wybranych sektorów polskiego przemysłu spożywczego: zbożowego, mleczarskiego, mięsnego. Analiza strategiczna sektora owocowo-warzywnego (SWOT).
Kolekcje
- Książki / Books [2912]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.
Powiązane pozycje
Wyświetlanie pozycji powiązanych tytułem, autorstwem i tematem.
-
Polish food industry in 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013
Drożdż, Jadwiga; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława; Urban, Roman (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)W zakresie popytu na wyroby, handlu zagranicznego, podaży surowców, cen, wielkości produkcji, efektywności, sytuacji finansowej, struktury podmiotowej oraz odniesienia do innych krajów UE, scharakteryzowano następujące ... -
Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2010-2015
Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Kopiński, Jerzy; Matyka, Mariusz; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)Celem pracy jest przedstawienie sytuacji ekonomiczno-finansowej oraz zmian, jakie zaszły w produkcji i strukturach branż przemysłu spożywczego zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia roślinnego w latach 2010-2015.