Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorPuchnarewicz, Elżbieta
dc.date.accessioned2014-08-10T21:52:22Z
dc.date.available2014-08-10T21:52:22Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationE. Puchnarewicz (red.), Dziedzictwo kulturowe..., WSTiJO, Warszawa 2011pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-933284-2-0
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5040
dc.descriptionSpis treści Elżbieta Puchnarewicz Wstęp. Regiony świata – zależności między dziedzictwem kulturowym a turystyką 7 Rozdział I Złożony wymiar dziedzictwa kulturowego w turystyce regionów świata Andrzej Czerny Nazwy geograficzne, dziedzictwo kulturowe i turystyka 15 Mirosława Czerny Geograficzne studia nad dziedzictwem – rola turystyki w postrzeganiu i użytkowaniu obiektów dziedzictwa 33 Jarosław Uglis, Aleksandra Spychała Obiekty światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO jako zasób dla turystyki kulturowej 43 Rozdział II Różne oblicza europejskiego dziedzictwa kulturowego i jego znaczenie w turystyce Magdalena Kubal Rola agroturystyki w poznawaniu kultury polskiej 69 Robert Bańkosz, Jan Krupa Zabytki techniki w Karpatach jako transgraniczny produkt turystyczny 95 Brigita Žuromskaitė Dawne rzemiosła ludowe w rozwoju turystyki kulturowej na Litwie 125 Joanna Janicka Kulturowe destynacje Federacji Rosyjskiej 145 Beata Dec, Jan Krupa Blenheim Palace – najbardziej okazały pałac w Wielkiej Brytanii 165 Dominik Orłowski, Magdalena Woźniczko Gastronomia narodowa i jej wpływ na rozwój turystyki kulinarnej Węgier 185 Dorota Nowak, Ewa Czarniecka-Skubina Tradycje winiarstwa w Europie jako produkt turystyczny 213 Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski Szlaki winne jako element oferty enoturystycznej Portugalii 233 Rozdział III Dziedzictwo kulturowe krajów Południa i jego znaczenie w turystyce Elżbieta Puchnarewicz Dziedzictwo prehistoryczne Afryki Subsaharyjskiej jako potencjał turystyczny 267 Marek Łasisz Dziedzictwo cywilizacji Majów i jego znaczenie dla turystyki Meksyku 279 Paweł Różycki Kultura, religia i obrzędy ludności Indonezji jako atrakcje turystyczne 303 Paulina Ratkowska, Tadeusz Jędrysiak Arcydzieła niematerialnego dziedzictwa kulturowego Chin 323 Danuta Dudkiewicz Armia terakotowa na szlaku podróży turystycznej 355 Ewa Czarniecka-Skubina, Karolina Poręcka, Dorota Nowak Dziedzictwo kulinarne Japonii i jego wpływ na rozwój światowej kuchni i gastronomii 379 Halina Makała Dziedzictwo kulinarne w kuchni japońskiejpl_PL
dc.description.abstractPraca pod redakcją Elżbiety Puchnarewicz obejmuje opracowania naukowe autorów odnoszące się do potencjału kulturowego społeczeństw Europy oraz krajów Południa i jego znaczenia w turystyce. W opracowaniu znalazły się pogłębione refleksje związane ze sposobami interpretacji badawczej zagadnień związanych z nazewnictwem, aspektami przestrzennymi oraz różnymi formami promocji i wykorzystania dziedzictwa kulturowego w jego poznawaniu przez turystykę.pl_PL
dc.description.sponsorshipWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawiepl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, przygotowanie do druku Libron, Krakówpl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectregiony światapl_PL
dc.subjectdziedzictwo kulturowepl_PL
dc.subjectturystykapl_PL
dc.titleDziedzictwo kulturowe regionów świata i jego znaczenie w turystycepl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookpl_PL
dc.contributor.organizationWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawiepl_PL
dc.description.epersonElżbieta Puchnarewicz


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.