Show simple item record

dc.contributor.authorGulbicka, Bożena
dc.contributor.authorKwasek, Mariola
dc.date.accessioned2014-10-30T14:41:46Z
dc.date.available2014-10-30T14:41:46Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationGulbicka B., Kwasek M.: Wpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowej. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2006, nr 1, s. 19-33.pl
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5610
dc.description.abstractDochody i ceny należą do najistotniejszych czynników kształtujących spożycie żywności, gdyż warunkują jej dostępność ekonomiczną. Określono powiązania spożycia żywności z dochodami gospodarstw domowych. Przedstawiono zróżnicowanie poziomu dochodów i wydatków ludności w krajach UE i 6 najbogatszych krajach świata oraz przeciętne spożycie żywności. Stopień zaspokojenia potrzeb żywnościowych określono za pomocą współczynników dochodowej elastyczności popytu. Omówiono działalność państwa i organizacji pozarządowych na rzecz poprawy poziomu wyżywienia ludności o najniższych dochodach.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectwskaźnik ekonomicznypl_PL
dc.subjectelastyczność cenowapl_PL
dc.subjectUnia Europejskapl_PL
dc.subjectdochód ludnościpl_PL
dc.subjectspożyciepl_PL
dc.subjectżywnośćpl_PL
dc.titleWpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowejpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Dozwolony użytek
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.