Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGulbicka, Bożena
dc.contributor.authorKwasek, Mariola
dc.date.accessioned2014-10-30T14:41:46Z
dc.date.available2014-10-30T14:41:46Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationGulbicka B., Kwasek M.: Wpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowej. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2006, nr 1, s. 19-33.pl
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5610
dc.description.abstractDochody i ceny należą do najistotniejszych czynników kształtujących spożycie żywności, gdyż warunkują jej dostępność ekonomiczną. Określono powiązania spożycia żywności z dochodami gospodarstw domowych. Przedstawiono zróżnicowanie poziomu dochodów i wydatków ludności w krajach UE i 6 najbogatszych krajach świata oraz przeciętne spożycie żywności. Stopień zaspokojenia potrzeb żywnościowych określono za pomocą współczynników dochodowej elastyczności popytu. Omówiono działalność państwa i organizacji pozarządowych na rzecz poprawy poziomu wyżywienia ludności o najniższych dochodach.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectwskaźnik ekonomicznypl_PL
dc.subjectelastyczność cenowapl_PL
dc.subjectUnia Europejskapl_PL
dc.subjectdochód ludnościpl_PL
dc.subjectspożyciepl_PL
dc.subjectżywnośćpl_PL
dc.titleWpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowejpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.