Analiza spożycia żywności w Polsce w aspekcie zaleceń żywieniowych
dc.contributor.author | Kwasek, Mariola | |
dc.date.accessioned | 2014-11-05T19:10:13Z | |
dc.date.available | 2014-11-05T19:10:13Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.citation | Kwasek M.: Analiza spożycia żywności w Polsce w aspekcie zaleceń żywieniowych. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2007, nr 4, s. 28-45. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/5654 | |
dc.description.abstract | Oceniono poziom wyżywienia w Polsce w stosunku do aktualnych zaleceń żywieniowych. Uwagę skierowano na zróżnicowanie spożycia podstawowych produktów żywnościowych w gospodarstwach domowych wg grup społeczno-ekonomicznych. Scharakteryzowano także poziom spożycia wybranych produktów żywnościowych w gospodarstwach osób najuboższych i najzamożniejszych. Stwierdzono, że obecny model konsumpcji żywności znacznie odbiega od zasad racjonalnego żywienia z uwagi na zbyt duże spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tłustego mięsa, wyrobów cukierniczych i cukru. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | zalecenia żywieniowe | pl_PL |
dc.subject | gospodarstwo domowe | pl_PL |
dc.subject | spożycie | pl_PL |
dc.subject | żywność | pl_PL |
dc.title | Analiza spożycia żywności w Polsce w aspekcie zaleceń żywieniowych | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Artykuły / Articles [16158]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.