Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych
Abstract
Badano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa oraz zbóż. Stwierdzono, że ceny detaliczne żywności realnie zmalały o ponad 30 proc., a towarzyszył temu szybki wzrost cen detalicznych środków produkcji, które w tym okresie realnie zdrożały o prawie 19 proc. Na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych zdecydowanie dominują przepływy impulsów cenowych od cen surowców, poprzez ceny zbytu w zakładach przetwórczych, aż po ceny detaliczne. Transmisja cen w odwrotnym kierunku miała miejsce rzadko.
Collections
- Artykuły / Articles [16126]
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.