Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorSeremak-Bulge, Jadwiga
dc.contributor.authorRembeza, Jerzy
dc.date.accessioned2014-11-06T14:35:27Z
dc.date.available2014-11-06T14:35:27Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationSeremak-Bulge J., Rembeza J.: Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, nr 1, s. 112-125.pl_PL
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5712
dc.description.abstractBadano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa oraz zbóż. Stwierdzono, że ceny detaliczne żywności realnie zmalały o ponad 30 proc., a towarzyszył temu szybki wzrost cen detalicznych środków produkcji, które w tym okresie realnie zdrożały o prawie 19 proc. Na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych zdecydowanie dominują przepływy impulsów cenowych od cen surowców, poprzez ceny zbytu w zakładach przetwórczych, aż po ceny detaliczne. Transmisja cen w odwrotnym kierunku miała miejsce rzadko.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjecttransmisja cenpl_PL
dc.subjectmarża handlowapl_PL
dc.subjectzbożepl_PL
dc.subjectmlekopl_PL
dc.subjectmięsopl_PL
dc.subjectcenapl_PL
dc.subjectrynekpl_PL
dc.titleZmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowychpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.