Show simple item record

dc.contributor.authorSeremak-Bulge, Jadwiga
dc.contributor.authorRembeza, Jerzy
dc.date.accessioned2014-11-06T14:35:27Z
dc.date.available2014-11-06T14:35:27Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationSeremak-Bulge J., Rembeza J.: Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, nr 1, s. 112-125.pl_PL
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5712
dc.description.abstractBadano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa oraz zbóż. Stwierdzono, że ceny detaliczne żywności realnie zmalały o ponad 30 proc., a towarzyszył temu szybki wzrost cen detalicznych środków produkcji, które w tym okresie realnie zdrożały o prawie 19 proc. Na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych zdecydowanie dominują przepływy impulsów cenowych od cen surowców, poprzez ceny zbytu w zakładach przetwórczych, aż po ceny detaliczne. Transmisja cen w odwrotnym kierunku miała miejsce rzadko.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjecttransmisja cenpl_PL
dc.subjectmarża handlowapl_PL
dc.subjectzbożepl_PL
dc.subjectmlekopl_PL
dc.subjectmięsopl_PL
dc.subjectcenapl_PL
dc.subjectrynekpl_PL
dc.titleZmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowychpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Dozwolony użytek
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.