Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych
dc.contributor.author | Seremak-Bulge, Jadwiga | |
dc.contributor.author | Rembeza, Jerzy | |
dc.date.accessioned | 2014-11-06T14:35:27Z | |
dc.date.available | 2014-11-06T14:35:27Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Seremak-Bulge J., Rembeza J.: Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, nr 1, s. 112-125. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/5712 | |
dc.description.abstract | Badano wpływ zmiany uwarunkowań rynkowych i procesów dostosowawczych sektora żywnościowego na proces transmisji cen i wysokość marż cenowych żywności. Analizę prowadzono dla lat 1990-2009 w odniesieniu do rynku mleka, mięsa oraz zbóż. Stwierdzono, że ceny detaliczne żywności realnie zmalały o ponad 30 proc., a towarzyszył temu szybki wzrost cen detalicznych środków produkcji, które w tym okresie realnie zdrożały o prawie 19 proc. Na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych zdecydowanie dominują przepływy impulsów cenowych od cen surowców, poprzez ceny zbytu w zakładach przetwórczych, aż po ceny detaliczne. Transmisja cen w odwrotnym kierunku miała miejsce rzadko. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | transmisja cen | pl_PL |
dc.subject | marża handlowa | pl_PL |
dc.subject | zboże | pl_PL |
dc.subject | mleko | pl_PL |
dc.subject | mięso | pl_PL |
dc.subject | cena | pl_PL |
dc.subject | rynek | pl_PL |
dc.title | Zmiany cen i relacji cenowych na podstawowych rynkach żywnościowych | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Artykuły / Articles [16165]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.