Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKulawik, Jacek
dc.date.accessioned2014-11-12T14:22:01Z
dc.date.available2014-11-12T14:22:01Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationKulawik J.: Koszty administracyjne i transakcyjne subsydiowania rolnictwa. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2012, nr 2, s. 30-48.pl_PL
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5755
dc.description.abstractEkonomiści do tej pory nie stworzyli jednolitej metodologii definiowania, klasyfikowania i mierzenia kosztów administracyjnych i transakcyjnych. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być standardowy model kosztów (SCM) oraz jego pochodne (np.ACM). Potrzebne jest jednak jego uzupełnienie o narzędzia ze sfery nowego zarządzania publicznego, a więc Public Value, CAF czy normy ISO 9001. W sferze interwencjonizmu finansowego w rolnictwie koszty administracyjne i transakcyjne najpierw pojawiły się w obszarze subsydiowania kredytów. Znacznie później opublikowano badania poświęcone ocenie całokształtu instrumentarium polityki finansowej i budżetowej w rolnictwie. Prowadzone są one jednak na podstawie różnych metodologii, co utrudnia porównywanie uzyskanych wyników. Często także próby badawcze są zbyt małe, by można było je wykorzystać do bardziej zaawansowanych analiz ilościowych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectdopłaty bezpośredniepl_PL
dc.subjectkoszty transakcyjnepl_PL
dc.subjectrolnictwopl_PL
dc.subjectsubsydiumpl_PL
dc.subjectmetodyka badańpl_PL
dc.titleKoszty administracyjne i transakcyjne subsydiowania rolnictwapl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.