Polish food sector 5 years after the accession
dc.contributor.author | Kowalski, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2014-11-12T18:13:48Z | |
dc.date.available | 2014-11-12T18:13:48Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Kowalski A.: Polish food sector 5 years after the accession. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, Suplement do nr 1/2010, s. 45-55. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/5778 | |
dc.description.abstract | Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen produktów rolnych i żywności, wskaźniki inflacji, dochodach i dopłatach, w sektorze gospodarstw rolnych i środkach publicznych (krajowych i unijnych) wypłaconych z 4 programów pomocowych (SAPARD, PROW 2004-2006, SPO, PROW 2007-2013). Stwierdzono, że skuteczne konkurowanie na JRE utrudnia niski poziom koncentracji produkcji rolniczej i przetwórstwa, niska wydajność pracy w przemyśle spożywczym oraz mało efektywny marketing i promocja. Stworzenie stałych przewag konkurencyjnych wymaga rynkowo zorientowanych i wysokotowarowych gospodarstw rolnych. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | fundusze strukturalne | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.subject | agrobiznes | pl_PL |
dc.subject | pomoc rozwojowa | pl_PL |
dc.subject | wskaźnik ekonomiczny | pl_PL |
dc.subject | integracja | pl_PL |
dc.subject | sektor rolno-przemysłowy | pl_PL |
dc.title | Polish food sector 5 years after the accession | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Artykuły / Articles [16165]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.