Economic relations in European food chains
dc.contributor.author | Dybowski, Grzegorz | |
dc.contributor.author | Kobuszyńska, Mira | |
dc.date.accessioned | 2014-11-13T08:19:53Z | |
dc.date.available | 2014-11-13T08:19:53Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Dybowski G., Kobuszyńska M.: Economic relations in European food chains. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, Suplement do nr 1/2010, s. 122-139. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 0044-1600 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/5786 | |
dc.description.abstract | Przedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za kryterium formę dokonywanych transakcji oraz sposób zarządzania. Materiał empiryczny został zgromadzony w 13 europejskich łańcuchach żywnościowych zlokalizowanych w 6 krajach członkowskich UE. Największy udział relacji typu formalnego występuje w Finlandii i w Hiszpanii, a najmniejszy między rolnikami i przetwórcami w Irlandii. Największym stopniem sformalizowania relacji charakteryzuje się łańcuch piwny oraz wieprzowy, natomiast łańcuchy obejmujące pieczywo i wołowinę znacząco mniejszym. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | łańcuch żywnościowy | pl_PL |
dc.subject | rynek towarowy | pl_PL |
dc.subject | przetwórstwo spożywcze | pl_PL |
dc.subject | produkt | pl_PL |
dc.subject | integracja | pl_PL |
dc.title | Economic relations in European food chains | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Artykuły / Articles [16161]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.