Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDybowski, Grzegorz
dc.contributor.authorKobuszyńska, Mira
dc.date.accessioned2014-11-13T08:19:53Z
dc.date.available2014-11-13T08:19:53Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationDybowski G., Kobuszyńska M.: Economic relations in European food chains. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, Suplement do nr 1/2010, s. 122-139.pl_PL
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5786
dc.description.abstractPrzedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za kryterium formę dokonywanych transakcji oraz sposób zarządzania. Materiał empiryczny został zgromadzony w 13 europejskich łańcuchach żywnościowych zlokalizowanych w 6 krajach członkowskich UE. Największy udział relacji typu formalnego występuje w Finlandii i w Hiszpanii, a najmniejszy między rolnikami i przetwórcami w Irlandii. Największym stopniem sformalizowania relacji charakteryzuje się łańcuch piwny oraz wieprzowy, natomiast łańcuchy obejmujące pieczywo i wołowinę znacząco mniejszym.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectłańcuch żywnościowypl_PL
dc.subjectrynek towarowypl_PL
dc.subjectprzetwórstwo spożywczepl_PL
dc.subjectproduktpl_PL
dc.subjectintegracjapl_PL
dc.titleEconomic relations in European food chainspl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.