Show simple item record

dc.contributor.authorDybowski, Grzegorz
dc.contributor.authorKobuszyńska, Mira
dc.date.accessioned2014-11-13T08:19:53Z
dc.date.available2014-11-13T08:19:53Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationDybowski G., Kobuszyńska M.: Economic relations in European food chains. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2010, Suplement do nr 1/2010, s. 122-139.pl_PL
dc.identifier.issn0044-1600
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5786
dc.description.abstractPrzedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za kryterium formę dokonywanych transakcji oraz sposób zarządzania. Materiał empiryczny został zgromadzony w 13 europejskich łańcuchach żywnościowych zlokalizowanych w 6 krajach członkowskich UE. Największy udział relacji typu formalnego występuje w Finlandii i w Hiszpanii, a najmniejszy między rolnikami i przetwórcami w Irlandii. Największym stopniem sformalizowania relacji charakteryzuje się łańcuch piwny oraz wieprzowy, natomiast łańcuchy obejmujące pieczywo i wołowinę znacząco mniejszym.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectłańcuch żywnościowypl_PL
dc.subjectrynek towarowypl_PL
dc.subjectprzetwórstwo spożywczepl_PL
dc.subjectproduktpl_PL
dc.subjectintegracjapl_PL
dc.titleEconomic relations in European food chainspl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Dozwolony użytek
Using this material is possible in accordance with the relevant provisions of fair use or other exceptions provided by law. Other use requires the consent of the holder.