Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 159
Wybrane cechy społeczno-ekonomiczne ludności wiejskiej a rozwój wsi i rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan i struktura ludności wg wieku w latach 1988 i 2002. Wiek ludności związanej z rolnictwem. Stan cywilny ludności. Liczebność rodzin wiejskich. Stan zdrowia mieszkańców wsi. Poziom wykształcenia i aktywność zawodowa ...
Wpływ interwencji rynkowej Unii Europejskiej na główne rynki rolne i żywnościowe w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
Assessment of the changes in the socio-economic structure of rural areas in 2000-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Ocena wybranych cech społeczno-ekonomicznych kierowników gospodarstw. Ocena poziomu życia i zdrowia ludności wiejskiej.
Sytuacja ekonomiczna i aktywność gospodarcza różnych grup polskich gospodarstw rolniczych. Wstępne wyniki badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Dochody różnych grup polskich gospodarstw na tle dochodów gospodarstw UE-15. Dochodowość materialnych czynników produkcji w gospodarstwach prywatnych w latach 2001-2003. Wsparcie polskich gospodarstw rolnych położonych na ...
Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego po roku od wstąpienia Polski do UE - Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ...
Wpływ globalizacji na wyżywienie ludności w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Tendencje w spożyciu żywności. Zróżnicowanie spożycia żywności w gospodarstwie domowym według grup społeczno-ekonomicznych. Stopień zaspokojenia potrzeb żywnościowych w gospodarstwach domowych. Interwencja państwa i ...
Polityka fiskalna i budżetowa a finanse polskiego rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Polityka fiskalna i budżetowa to podstawowe instrumenty współczesnego oddziaływania władz publicznych na finanse rolnictwa. Kształt tych dwóch rodzajów polityki jest wypadkową zmieniających się preferencji społecznych oraz ...
System monitorowania efektywności i produktywności przedsiębiorstw rolniczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Konieczne jest systematyczne monitorowanie efektywności i produktywności przedsiębiorstw rolniczych jako składnika systemu analizy i oceny ich dokonań. Monitoring taki powinien uwzględniać postęp wiedzy ekonomicznej i ...
Produktywność w gospodarstwach wielkotowarowych w latach 2005-2007 - pomiar i determinanty
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Analizowano produktywność w gospodarstwach wielkotowarowych za pomocą indeksów Malmquista i Tornquista. Celem analizy było ustalenie kolejności czynników determinujących produktywność. W przypadku analizowanych gospodarstw ...