Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 73
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
The history of research on the “pig cycle”
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Odwołując się do bogatej literatury amerykańskiej i polskiej przedstawiono poglądy na temat przyczyn, przebiegu i rezultatów tzw. "cyklu świńskiego". Przytoczono jego definicję oraz modele cyklu prezentowane przez naukowców ...
Ocena spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Analizowano dynamikę rozwoju produkcji i popytu, wartości dodanej i dochodów przedsiębiorcy rolnego oraz przetwórcy, ceny rolnej przetwórcy i konsumenta. Stwierdzono brak spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu ...
Prognozy rozwoju światowej produkcji rolnej i jej konsumpcji oraz zużycia na cele nieżywnościowe w latach 2011-2020
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Analiza najważniejszych wniosków z raportu OECD i FAO opublikowanego w drugiej połowie 2011 r. a dotyczącego prognozy rozwoju surowców rolnych i żywności w latach 2011-2020. Odniesiono się do przewidywań rozwoju PKB w ...
Ceny nawozów mineralnych w Polsce i ich powiązanie z rynkami międzynarodowymi
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Przedstawiono długo- i krótkookresowe powiązania pomiędzy cenami nawozów na rynku polskim a cenami na rynku międzynarodowym. Analizą objęto ceny mocznika, superfosfatu potrójnego oraz soli potasowej na rynku polskim i ...
Wybrane zastosowania modelowania ekonomicznego w analizie przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Prognozowanie cen w kształtowaniu konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Popyt i polityka rolna a równowaga wzrostu sektora rolno-żywnościowego i jego konkurencyjność. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych oraz ...
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (4)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Rozwój nawożenia i przemysłu nawozowego. Znaczenie nawożenia mineralnego w produkcji żywności. Środowiskowe skutki nawożenia mineralnego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami do produkcji nawozów: gaz ...
Cykliczność produkcji i cen wołowiny w Stanach Zjednoczonych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Obok znanego i udokumentowanego zjawiska w produkcji zwierzęcej jest "cykl świński", istnieje mniej znany "cykl bydlęcy". Scharakteryzowano go na przykładzie USA, gdyż jest to największy światowy producent wołowiny a ...
Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa mleka - popyt, spożycie, regulacje ekonomiczne rynku mleka. Zmiany krajowej podaży mleka i jego przetworów - produkcja, rozdysponowanie, przetwórstwo. Zmiany w handlu ...
Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa zbóż. Zmiany krajowej podaży zbóż i ich przetworów. Zmiany w handlu zagranicznym zbożami i ich przetworami. Zmiany podmiotowej struktury produkcji zbóż. Rozwój systemu ...