Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 63
Koszty ekonomiczne produkcji mleka - metodyczne ujęcie rachunku oraz wyniki badań w 2009 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Koszty ekonomiczne oprócz kosztów bezpośrednich i pośrednich obejmują koszty alternatywnego wykorzystania czynników produkcji, tj. pracy, ziemi, kapitału. Gospodarstwo rolne traktowane jest na równi z przedsiębiorstwem, ...
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
Rolnictwo węgierskie poszukuje drogi rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
W rozdrobnionym, tak jak w Polsce, rolnictwie węgierskim gospodarstwa uzyskują znacząco niższe dochody i mniejszy poziom reprodukcji majątku trwałego. Analizowano przyczyny tej sytuacji i stwierdzono, że powodem są dwie ...
Efekty gospodarstw rolnych korzystających z pomocy w ramach PROW 2007-2013
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Dokonano oceny wartości dodanej brutto w gospodarstwach biorących w 2008 r. udział w działaniu "Ułatwianie startu młodym rolnikom" (działanie 112) lub "Modernizacja gospodarstw rolnych" (działanie 121). Analizowano także ...
Model rozwoju rolnictwa polskiego w świetle efektów realizacji WPR
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Zdefiniowano najważniejsze etapy rozwoju rolnictwa światowego, wskazano związek pomiędzy koniecznością prowadzenia polityki interwencyjnej państwa a rozwojem zrównoważonym, przedstawiono wybrane charakterystyki rolnictwa ...
Zmiany sytuacji ekonomicznej grupy gospodarstw ekologicznych w latach 2005-2008 na podstawie Polskiego FADN
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Omówiono zmiany sytuacji ekonomicznej grupy 25 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w latach 2005-2008. Specjalizowały się one w produkcji roślinnej, ze znacznym udziałem warzyw polowych i owoców. Przedstawiono dane ...
Produkcja warzyw w systemie ekologicznym i konwencjonalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Na podstawie danych polskiego FADN z 2011 roku badano sytuację produkcyjno-ekonomiczną gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w uprawie warzyw. Porównano parametry produkcyjno-ekonomiczne w systemie ekologicznym i ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2009 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej objętych badaniami: jęczmień jary, pszenżyto ozime, buraki cukrowe, ziemniaki skrobiowe, krowy mleczne, żywiec wołowy.
Wybrane zastosowania modelowania ekonomicznego w analizie przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Prognozowanie cen w kształtowaniu konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Popyt i polityka rolna a równowaga wzrostu sektora rolno-żywnościowego i jego konkurencyjność. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych oraz ...
Stan i szanse rozwoju gospodarstw towarowych uznanych za słabe ekonomicznie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono sytuację ekonomiczną trzech grup gospodarstw wydzielonych z próby o wielkości ekonomicznej 2-8 ESU. Jako sposób grupowania przyjęto poziom dochodu z gospodarstwa, wyniki przedstawiono w układzie kwartyli. Przesłanką ...