Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKowalski, Andrzej
dc.contributor.authorChmieliński, Paweł
dc.contributor.authorWigier, Marek
dc.date.accessioned2014-12-03T10:15:47Z
dc.date.available2014-12-03T10:15:47Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.isbn978-83-7658-317-4
dc.identifier.urihttps://depot.ceon.pl/handle/123456789/5869
dc.descriptionSeria: Program Wieloletni 2011-2014. Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej; nr 67pl_PL
dc.description.abstractInstytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza obecnych problemów gospodarczych i czynników rozwoju w rolnictwie Ukrainy. Ocena jakościowo-cenowych strategii konkurowania w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi. Dynamika systemów rolno-spożywczych oraz ich wpływ na rumuńskich producentów warzyw. Stan i perspektywy rozwoju sektora produkcji rolnej Republiki Białoruskiej. Czy równe dopłaty bezpośrednie w UE byłyby sprawiedliwe? Wpływ środków wsparcia w ramach WPR na sektor rolny na Litwie. Analiza ekonomiczna i menadżerska oddziaływania kapitału ludzkiego na rozwój sektora ogrodniczego w Bułgarii. Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich – przypadek Norwegii. Polityka rolna wspierająca strukturalny rozwój gospodarstw rolnych i innych przedsiębiorstw na obszarach wiejskich w Finlandii. Kryzys gospodarczy na obszarach wiejskich Republiki Czeskiej. Rozwój klastrów w kontekście budowania przewag konkurencyjnych w sektorze rolnym w krajach będących w okresie transformacji. Zrównoważenie indywidualnych gospodarstw rolnych na podstawie danych rachunkowości rolnej oraz badania respondentów z województwa wielkopolskiego. Czynniki rozwoju i elementy zarządzania gospodarstwem rolnym we Francji. Zmiany w polskim rolnictwie a WPR w opinii rolników. Regionalna restrukturyzacja i modernizacja bułgarskiego sektora mleczarskiego po przystąpieniu do UE. Ustalenia dotyczące handlu oraz ich wpływ na rozwój sektora żywności w państwach kandydujących regionu Bałkanów. Modelowanie czynnika zasobów ludzkich sektorze sadownictwa w Bułgarii. Zmiana wydajności w niemieckich gospodarstwach mleczarskich. Zmiany strukturalne i rynkowe w węgierskim przemyśle owocowym. Społeczne i gospodarcze założenia względem wzrostu zatrudnienia w sektorze owocowo-warzywnym na Słowacji.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.rightsDozwolony użytek
dc.subjectSłowacjapl_PL
dc.subjectsektor owocowo-warzywnypl_PL
dc.subjectWęgrypl_PL
dc.subjectsadownictwopl_PL
dc.subjectgospodarstwo mleczarskiepl_PL
dc.subjectzasoby ludzkiepl_PL
dc.subjectsektor żywnościpl_PL
dc.subjectmodernizacjapl_PL
dc.subjectrestrukturyzacjapl_PL
dc.subjectzarządzanie gospodarstwempl_PL
dc.subjectFrancjapl_PL
dc.subjectklasterpl_PL
dc.subjectkryzys gospodarczypl_PL
dc.subjectCzechypl_PL
dc.subjectFinlandiapl_PL
dc.subjectpolityka rolnapl_PL
dc.subjectNorwegiapl_PL
dc.subjectobszar wiejskipl_PL
dc.subjectBułgariapl_PL
dc.subjectsektor ogrodniczypl_PL
dc.subjectkapitał ludzkipl_PL
dc.subjectLitwapl_PL
dc.subjectWPRpl_PL
dc.subjectkraje Unii Europejskiejpl_PL
dc.subjectdopłaty bezpośredniepl_PL
dc.subjectBiałoruśpl_PL
dc.subjectprodukcja rolnapl_PL
dc.subjectprodukty rolno-spożywczepl_PL
dc.subjecthandelpl_PL
dc.subjectkonkurencjapl_PL
dc.subjectUkrainapl_PL
dc.subjectRosjapl_PL
dc.subjectŚwiatowa Organizacja Handlupl_PL
dc.subjectgospodarstwo rolnepl_PL
dc.subjectrozwójpl_PL
dc.titleEkonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europiepl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookpl_PL
dc.contributor.organizationInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczypl_PL
dc.description.epersonKamila Sobiecka


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Dozwolony użytek
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.