Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
dc.contributor.author | Kowalski, Andrzej | |
dc.contributor.author | Chmieliński, Paweł | |
dc.contributor.author | Wigier, Marek | |
dc.date.accessioned | 2014-12-03T10:15:47Z | |
dc.date.available | 2014-12-03T10:15:47Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-7658-317-4 | |
dc.identifier.uri | https://depot.ceon.pl/handle/123456789/5869 | |
dc.description | Seria: Program Wieloletni 2011-2014. Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej; nr 67 | pl_PL |
dc.description.abstract | Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza obecnych problemów gospodarczych i czynników rozwoju w rolnictwie Ukrainy. Ocena jakościowo-cenowych strategii konkurowania w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi. Dynamika systemów rolno-spożywczych oraz ich wpływ na rumuńskich producentów warzyw. Stan i perspektywy rozwoju sektora produkcji rolnej Republiki Białoruskiej. Czy równe dopłaty bezpośrednie w UE byłyby sprawiedliwe? Wpływ środków wsparcia w ramach WPR na sektor rolny na Litwie. Analiza ekonomiczna i menadżerska oddziaływania kapitału ludzkiego na rozwój sektora ogrodniczego w Bułgarii. Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich – przypadek Norwegii. Polityka rolna wspierająca strukturalny rozwój gospodarstw rolnych i innych przedsiębiorstw na obszarach wiejskich w Finlandii. Kryzys gospodarczy na obszarach wiejskich Republiki Czeskiej. Rozwój klastrów w kontekście budowania przewag konkurencyjnych w sektorze rolnym w krajach będących w okresie transformacji. Zrównoważenie indywidualnych gospodarstw rolnych na podstawie danych rachunkowości rolnej oraz badania respondentów z województwa wielkopolskiego. Czynniki rozwoju i elementy zarządzania gospodarstwem rolnym we Francji. Zmiany w polskim rolnictwie a WPR w opinii rolników. Regionalna restrukturyzacja i modernizacja bułgarskiego sektora mleczarskiego po przystąpieniu do UE. Ustalenia dotyczące handlu oraz ich wpływ na rozwój sektora żywności w państwach kandydujących regionu Bałkanów. Modelowanie czynnika zasobów ludzkich sektorze sadownictwa w Bułgarii. Zmiana wydajności w niemieckich gospodarstwach mleczarskich. Zmiany strukturalne i rynkowe w węgierskim przemyśle owocowym. Społeczne i gospodarcze założenia względem wzrostu zatrudnienia w sektorze owocowo-warzywnym na Słowacji. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.rights | Dozwolony użytek | |
dc.subject | Słowacja | pl_PL |
dc.subject | sektor owocowo-warzywny | pl_PL |
dc.subject | Węgry | pl_PL |
dc.subject | sadownictwo | pl_PL |
dc.subject | gospodarstwo mleczarskie | pl_PL |
dc.subject | zasoby ludzkie | pl_PL |
dc.subject | sektor żywności | pl_PL |
dc.subject | modernizacja | pl_PL |
dc.subject | restrukturyzacja | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie gospodarstwem | pl_PL |
dc.subject | Francja | pl_PL |
dc.subject | klaster | pl_PL |
dc.subject | kryzys gospodarczy | pl_PL |
dc.subject | Czechy | pl_PL |
dc.subject | Finlandia | pl_PL |
dc.subject | polityka rolna | pl_PL |
dc.subject | Norwegia | pl_PL |
dc.subject | obszar wiejski | pl_PL |
dc.subject | Bułgaria | pl_PL |
dc.subject | sektor ogrodniczy | pl_PL |
dc.subject | kapitał ludzki | pl_PL |
dc.subject | Litwa | pl_PL |
dc.subject | WPR | pl_PL |
dc.subject | kraje Unii Europejskiej | pl_PL |
dc.subject | dopłaty bezpośrednie | pl_PL |
dc.subject | Białoruś | pl_PL |
dc.subject | produkcja rolna | pl_PL |
dc.subject | produkty rolno-spożywcze | pl_PL |
dc.subject | handel | pl_PL |
dc.subject | konkurencja | pl_PL |
dc.subject | Ukraina | pl_PL |
dc.subject | Rosja | pl_PL |
dc.subject | Światowa Organizacja Handlu | pl_PL |
dc.subject | gospodarstwo rolne | pl_PL |
dc.subject | rozwój | pl_PL |
dc.title | Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/book | pl_PL |
dc.contributor.organization | Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy | pl_PL |
dc.description.eperson | Kamila Sobiecka |
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Książki / Books [2915]
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.