Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 42
Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2003)
Przedstawiony artykuł nakreśla problematykę możliwości w zakresie przygotowywania właściwej konkurencyjności dla jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków istniejących w Unii Europejskiej. ...
Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
(Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2008)
Menedżerowie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego często zastanawiają się w jaki sposób zarządzać wiedzą i innowacjami, tak aby jego możliwości wykorzystać optymalnie, jak również tworzyć właściwe warunki dla jego rozwoju. ...
The use of comparative advance of WIG - Food companies
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...
The determinants and creation of food industry development strategies
(University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2009)
Abstract:
This paper presents the evolution, state and functioning of food industry companies – as an example of the fastest developing sectors of Polish economy. Alike other sectors of market economy, food industry ...
Wpływ informacji generowanych przez otoczenie w kształtowaniu wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej
(Wydawnictwo SGGW, 2005)
W artykule autor porusza problematykę funkcjonowania organizacji jednoczących kraje europejskie w zakresie wspólnie prowadzonej polityki gospodarczej. Unia Europejska traktuje sprawy rolnictwa i wyżywienia jako priorytetowe. ...
Controlling menedżerski w zarządzaniu przedsiębiorstwem spółdzielczym w kontekście integracji z Unią Europejską
(Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Oddział w Lublinie. Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej, Lublin 2003, 2003)
Przedsiębiorstwa spółdzielcze zmuszone do sprostania konkurencji w warunkach wolnego rynku powinny przyswoić sobie formy współczesnej przedsiębiorczości takie jak: marketing, controlling, menedżerskie kierowanie i umiejętne ...
Wykorzystanie metod scenariuszowych w zarządzaniu przemysłem spożywczym
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2008)
Streszczenie:
W artykule poruszono problematykę zagadnień dotyczących budowy scenariusza dla
zarządzania i rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Aktualny stan funkcjonowania
wybranych branż przemysłu spożywczego ...
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego w dobie transformacji i światowego kryzysu finansowego
(Stowarzyszenie Naukowe – Instytut Gospodarki i Rynku, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, 2009)
Przedstawiony artykuł porusza problematykę funkcjonowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w dobie transformacji i światowego kryzysu finansowego. W roku 2008 rozpoczął się ogólnoświatowy kryzys gospodarczy, który ...
Zadłużenie szpitali – nierozwiązywalny problem?
(MSAP UEK Kraków, 2007)