Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 68
Uwarunkowania rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w Unii Europejskiej
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011)
W artykule dokonano analizy poziomu produkcji, wartości dodanej brutto i dochodów z działalności rolniczej w Unii Europejskiej. W tym celu posłużono się ich wskaźnikami przyjmując, że służą ocenie stanu funkcjonowania i ...
Status of Human Capital, Its Role in Innovation and Opportunities for Strengthening the Enterprises of the Food Industry in the Years 2007-2011
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, 2014)
Human capital in the company, often referred to as a whole of the production capacity of man, by D. Begg is accumulated by an employee expertise, experience and skills, so that it is possible to obtain a higher income by ...
Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2003)
Przedstawiony artykuł nakreśla problematykę możliwości w zakresie przygotowywania właściwej konkurencyjności dla jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków istniejących w Unii Europejskiej. ...
Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
(Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2008)
Menedżerowie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego często zastanawiają się w jaki sposób zarządzać wiedzą i innowacjami, tak aby jego możliwości wykorzystać optymalnie, jak również tworzyć właściwe warunki dla jego rozwoju. ...
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
(Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)
W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ...
Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies
(Cracov School of Business, Cracow University of Economics, 2011)
W przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji
zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących
do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy ...
The use of comparative advance of WIG - Food companies
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
Korzyści z klasteringu transgranicznego, jako innowacyjnej formy rozwoju usług turystycznych na obszarach przygranicznych Polski Południowo-Wschodniej
(2012)
W artykule rozważaniom poddano zmiany społeczne i trendy gospodarcze istotnie wpływające na turystykę oraz dokonano analizy polityki w obszarze klasteringu, zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Celem artykułu było ...
Rola i miejsce zrównoważonego rozwoju w działalności polskich przedsiębiorstw
(Politechnika Białostocka, Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Zarządzania Środowiskiem., 2005)
Idea zwana zrównoważonym rozwojem narodziła się na skutek nadmiernego nagromadzenia się zagrożeń, które pozostawione same sobie mogłyby doprowadzić do zagłady cywilizacji. Problematyka rozwoju zrównoważonego jest niezmiernie ...
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...